Целта на иновациите е да носят полза – на производители, на потребители, на политици

Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации

 

 - Г-жо Боянова, какви са възможностите за увеличаване на бюджета за иновации?

Иновациите са приоритет номер едно на Брюксел във всички сектори. Има потенциал за увеличаване на бюджета най-вече по отношение научните и научно-приложните изследвания по „Хоризонт Европа“. Дебатът не се отнася толкова за финансирането, колкото до това какви точно иновации да се приложат, как да променим хранителната система, как да отговорим на предизвикателствата на климата, на потребителските нужди. Когато отговорим на тези въпроси, ще разберем какви пари ни трябват. А относно това каква искаме да бъде хранителната система в Европейския съюз и в частност - България, вървят няколко дебата. Единият е по линия на стратегията „Farm to fork” („От фермата до трапезата“) на Европейската комисия. Другият е European food forum (Европейски форум за храни) към Европейската комисия. От гледна точка на околната среда ще бъдат предложени мерки, като част от пакета за Зелената сделка. Оттам вече е много естествено да бъдат насочени финанси както за научно-приложни разработки, така и в отделните страни членки. 

 - Какви са иновациите, които е добре да въведем?

Има много примери за иновации, които могат да бъдат открити. Например – свързани с дигитални технологии, пасища и подобряване стойността на протеина от тях, хранене на животните, оползотворяване на отпадъците, агроекологични иновации. В хранителната индустрия иновациите също са най-различни. Те са свързани отново с цифровизация, 3D сканиране на храните и т.н. В това число са и заместителите на животински протеини. 

 - Как иновациите ще помогнат за намаляване разхищаването на храната?

Веднага давам пример за нещо работещо – една хлебопекарна пресмята колко хлебчета на следващия ден да има във фурната, за да не се изхвърля храна. За целта собственикът трябва да има софтуер, който да събира данни през годините и на база тази информация да анализират предвидимост и да се намали разхищаването.

 - По отношение на иновациите - колко е важен диалогът между наука, държавна администрация и бизнес?

Много е важен. Целта на иновациите е да носят полза – на политици, на производители, на потребители. Необходими са разговори, дебати. По този начин добавяме стойност и на семинарите, които провеждаме.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.