Пшеницата от реколта 2017 г трудно ще достигне нива над 900 лв/т

Пламен Пенчев , един от големите агропроизводители от района на гр. Бяла Слатина: прогноза за цените на зърнените култури

- Г-Пенчев, какви са прогнозите за цените на зърнените култури за реколта 2017 и каква е моментната ситуация на пазара?

- Към момента хлебна пшеница в района на област Враца, миналогодишната реколта се търгува на цена от 320 лв/т. Основателни или не слуховете са, че по време на жътва цената й ще падне до 250 - 260 лв/т. Дано не се случи така тези цени да паднат под тези нива.

- При такива цени как ще издържат земеделските производители?

- Според мен много трудно. Като се махнат разходите за рентата на земята и останат вложенията за обработки, препарати за растителна защита и торове сметката е 90 лв/дка.
Предстоят още едно сигурно пръскане, а може и две, зависи от метеорологичните условия с фунгицид и един инсектицид, за дървеница, ако настъпи пик на нападение. Така, че още поне 10лв/дка. Така, че пшеницата ще стъпи на 100 лв/дка и като сложиш рентата. Като пресметнеш какво добиваш по пазарни цени и може да се направи сметка какво се изкарва от 1 дка пшеница. Остават едни 20 лв/дка печалба, която едва ли ще е достатъчна за реинвестиции. А ниските цени на пшеницата ще споходят земеделските производители за поредна година. До момента рапица в северната част на страната, за разлика от южната се развива много добре, но тя едва ли ще компенсира ниската цена на житото.

- Може ли пшеницата да стигне 900 лв/т, както преди години?

- Дано се случи това, да стигала е и 980 лв/т., но мисля, че ще бъде около 720 лв.

- Рано ли е да правим прогнози за пролетните култури?

- Пролетниците, доста добре се движи сеитбата. Цената на слънчогледа от старата реколта се е сринала на нива между 680-670 лв/ т от 700 лв преди две седмици в разгара на сеитбената кампания. Цената на царевицата е стабилно ниска - 310 лв/т.

Автор: Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.