Цената на земите тепърва ще расте

Орлин Владиков управител на "Орвитекс" и доскорошен председател на сдружението за недвижими имоти

 

- Г-н Владиков, вече са реалност сделки по 1000 евро за декар земеделска земя. Изключение или тенденция е това според вас?

- Проблемите с европейското финансиране по САПАРД и различните програми не попречиха цените на някои земеделски земи да стигнат и дори да надминат хиляда евро за декар. Това се обяснява с общото покачване на цените на имотите в България в последните години. Българските земеделски стопани очакват, че каквито и проблеми да има сега, рано или късно този пазар ще се отприщи. Най-скъпо се продават нивите в Пловдивско, Пазарджишко и Сливенско. Цените на нивите тепърва ще растат.

- Не се ли продават, за да се смени регулацията на терените и на тях да се строят сгради?

- Има и такива случаи, но все повече се купува земя, за да се ползва по предназначение - да се садят различни култури. Купуването на земеделска земя, за да се строят затворени комплекси или единични сгради, като че ли остана в миналото. Тогава заради такива смени цената на земята скачаше над 50 пъти. Но сега нещата не стоят така.

- Добра инвестиция ли е купуването на земя и апартаменти?

- Инвестицията в имот винаги е била популярна в България. И не само у нас, в недвижимости влага цяла Европа.

- Ще падат ли цените на недвижимите имоти?

- Спад на цените ще има и той вече е налице. Не може иначе, имотите масово и драстично поскъпваха години наред.

- Докога и докъде ще стигнат цените на жилищата?

- Свидетели сме как се сриват цените на някои стари апартаменти, строени преди повече от 20 години в крайните квартали на столицата. Падат цените и на т. нар. втори дом в курортните райони - вече с 20-25 на сто.

- Коя е причината - купувачите са малко или предлагането е много голямо?

- Купувачите намаляват, търсенето се свива и затова и цените падат. Все пак хората вече решиха жилищните си нужди, което беше огромен проблем преди 20-ина години.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.