1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. 2012 г. – лоша стопанска година. 20% по-малко ще е пшеницата

2012 г. – лоша стопанска година. 20% по-малко ще е пшеницата

Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите

- Г-н Вукодинов, алармирате за ниски добиви през тази стопанска година. Каква е точната картина?

- Загубата на доходи само от рапицата за сектора е над 300 млн. лв. 50% от нея е разорана и са засети нови култури. Сериозни са пораженията и при ечемика, особено в югоизточните части на страната. Пострада и пшеницата, където се очаква добивите да са с 20% по-ниски от миналата година. Прогнозираме среден добив от нея около 350 кг/дка при 420 кг/дка за 2011 г.

- Как ще повлияе лошата реколта върху цената на хляба?

- Аз смятам, че пряка връзка между българското производство на зърно и цената на хляба няма, защото пшеницата е борсова стока. Дори ние да не произведем достатъчно зърно, ако има добра реколта в съседните страни и пазарът в ЕС е стабилен, няма притеснения. Ние така или иначе ще произведем повече от 3 млн. тона пшеница, а за цялото ни българско хлебопроизводство, в това число и за животновъдството, са необходими малко над 2 млн. тона пшеница. Около 200 хиляди тона са необходими за семена. При всички положения около 1 млн. тона ще бъдат свободни за експорт към други страни.

- Казвате, че липсва правителствена стратегия по отношение на сектора. Какво трябва да включва тя?

- Нещата, които сме говорили – изпълнение на рамките, които сме подписвали, на данъчни облекчения, тези, които вече ги има и такива, които трябва да се допълнят, облекчения при намалената ставка на акциза, каквато е практиката в цялата Европейска общност. Във всички останали 26 страни действа такава система, както и борба на национално и най-вече на европейско равнище за изравняване на субсидиите, ако има такива в бъдещия програмен период 2014-2020 г.

- Каква е оценката Ви за това, което правителството прави за сектора?

- Според нас политиката не е съвсем адекватна. Лошото е, че в нашия занаят резултатите се виждат след две, три години, и това, което сега залагаме, вероятно ще го берем като реколта в следващите селскостопански години – няма да има устойчивост на бранша, няма да има развитие и няма да има положително съотношение между приходната и разходната част на всеки земеделски производител.

- По повод на обратното начисляване на ДДС за фермерите си послужихте с един виц за учителката. Бихте ли ни го разказали!

- Няма нищо лошо в това парите да се връщат на земеделските производители след съответните проверки и ДДС-декларации. Ние сме ЗА данъчна дисциплина и сме го доказали. Но ни се струва, че ситуацията е като във вица: Учителката влиза в час, вижда, че половината ученици отсъстват и наказва присъстващите. С други думи, ние считаме, че сме изправната страна в процеса по начисляване на ДДС, а неизправните, тези, които не могат да бъдат наказани, се измъкват. И наказаните ще бъдем ние.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.