Българските прекупвачи на тютюн губят позиции на чуждите пазари

Снимка:

Шабан Рафет, тютюнопроизводител, с. Крушево, обл. Пловдив

- Г-н Рафет, тази година имаше една истерия около изкупната кампания на тютюна, каква беше причината?

- Причината за затрудненията около изкупна кампания 2014 според мен беше, че търговските фирми загубиха позиции на външните пазари. Заради това е проблемът. Производителите на дребнолистния тютюн от сорт Крумовград нямат договор с изкупвателните фирми.

- Има ли решение?

- Оправия мисля, че няма. Народът си сее тютюн, защото няма какво друго да гледа, това му е прехраната. Площите с всяка изминала година намаляват с около 15-20%. Мисля, че това е еестественият ход на пазара, защото големите търговци загубиха позиции.

- Вие не се ли уплашихте от това, че няма къде да реализирате производството си.

- Аз отглеждам 2000 дка едролистен тютюн Вирджиния. И ние понякога намираме трудно пазар. От няколко години идват фирми от Полша, обикалят при всички колеги. Гледат стоката, пазарим се и продаваме. Тази година на 80% реализирахме тютюна на цена от 4 лв./кг.

- Как се справяте с конкуренцията за качество?

- Купихме нови разсадо-посадъчни машини от Италия. За първи път ще отглеждаме тютюн по нова технология – така наречената водна леха, което означава в басейн да се гледа посадъчният материал. Предимството е по-добро прихващане на растенията на полето и по-малко работна ръка. 

- Намира ли се лесно работна ръка?

- От година на година все по-малко. Искат високо заплащане, а ние не можем да го осигурим. Не сме конкурентоспособни на колегите в Европа, изкупната цена на тютюна ни е по-ниска. Кадърните работници отиват в чужбина, повечето младежи бягат в Европа, не искат да работят това. 

- Мързи ли ги или ги е срам да се занимават със земеделска работа?

- Срам ги е. А земеделието как да ви кажа, това е бъдещето на България. Друго не виждам какво да се прави. Истината е в земеделието.

- По-лесно ли ще става за тютюнопроизводителите?

- По-трудно ще става от година на година. Това е един поминък на много хора. Над 40 хил. семейства се занимават с това производсто, по двама-трима от семейство, т.е. около 100 хил. души се прехранват с тютютнопроизводство. 

- Какво трябва да се промени?

- Политиците нищо не могат да направят за тютюна, защото споразуменията са между две фирми-производители и изкупвач, прави се договор и ако го имаш, ще работиш, ако ли не - губиш пари, които преди това си вложил. До 2020 г. референтните периоди ще ни ги дават. После всеки да си бере гайлето. Каквото надробиш, това ще сърбаш. То така или иначе, в момента ако един производител иска да гледа тютюн, референтни пари не може да вземе. А този, който е гледал тютюн през 2007, 2008 и 2009 г., дори и днес да не се занимава с това производство, пак ще получава средства.

- Вие подготвен ли сте за времето, когато вече няма да получавате пари?

- Подготвили сме се за този период. 200 дка домати и 200 дка пипер ще правим, ориентираме се към зеленчукопроизводството.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.