И тази година, стопаните, които използваха нашите продукти, получиха по-високи добиви от единица площ

Петко Иванов – управител на „Кемтура България”

- Г-н Иванов, какъв е Вашият анализ на отминаващата 2008 г. година относно реализацията на препаратите за растителна защита и специализираните торове, предлагани от „Кемтура България" чрез нейните дистрибутори?

- За нас отминаващата година е успешна. Специално в този сектор - селското стопанство, винаги има нещо, което може да те изненада или да предизвика притеснение и проблеми, но смея да твърдя, че през тази година нашите дистрибутори се справиха много успешно въпреки трудностите. Голяма част от тях отбелязаха големия интерес от страна на стопаните към нашите продукти и направиха значителен ръст на продажбите си.

- Кои от предлаганите продукти бяха най-търсени през тази година?

- Гамата от продукти, която „Кемтура" предлага на българския пазар, е разнообразна. На въпроса при кои от тях имаме най-голям обем, мога да кажа, че това са повечето от нашите традиционни продукти. През годините те се утвърдиха успешно на пазара. На първо място искам да отбележа изключително силната ни кампания по обеззаразяването на семената преди сеитба и голямото количество продажби на обеззаразителя Витавакс. За последните десет години, тази е с най-голям обем по продажби на този препарат. Това означава, че както нашите дистрибутори, така и клиентите ни се насочват към качествени продукти и услуги. Отбелязваме голямо търсене и на услугата почистване и обеззаразяване на място на семената, която нашата фирма предлага от години. Съдя по това, че наличната техника, с която извършваме тези дейности, не беше достатъчна, и предстои подсигуряването на още такива машини. Използвам случая да благодаря на всички наши клиенти, избрали Витавакс, за да обеззаразят семената си. Това показва не само отличния избор, но и стремежът им към по-високо качество на земеделие, и по-високи добиви.

Освен Витавакс много силно представяне тази година имаха и другите ни продукти - Пантера, Омайт, Касорон, както и Суми Алфа, който е първият високопречистен моноизомерен пиретроиден инсектицид, приет в Анекс 1.

- Кои са новите Ви продукти на агропазара?

- Ние в никакъв случай не загърбваме нашите традиционни продукти, но през последните две години положихме много усилия и работихме усърдно за популяризирането на някои нови продукти, които представяме на българския пазар. Те са интересни, защото не влизат в конкретната група на фунгицидите, инсектицидите и хербицидите. Това са нови продукти както за България, така и за света. Разликата във въвеждането им у нас, сравнено със Западна Европа, е максимум една година. Това, което ги обединява, е тяхното общо качество, че те допринасят за увеличаване на дохода на земеделските стопани от единица площ.

Първият пример, който ще дам, е един много силен продукт - Еластик, който се използва при бобови култури и на първо място - при рапица, която през последните години е култура, заемаща челно място. С него се пръска 2-4 седмици преди жътвата, като целта е да се предотврати разпукването на чушките и загубата на семена. Резултатите и ефектът от приложението на прилепителя Еластик при рапицата е около 20% увеличение на дохода от единица площ, в сравнение с нетретираните площи. Стопаните, които са ползвали прилепителя през тази година, при настоящите цени на рапицата и постигнатите средни добиви, са получили около 40 лв. от декар повече, в сравнение с нетретираните площи. Друга интересна подробност относно Еластик е, че в много райони на страната имаше полягане на рапицата, и стопаните се притесняваха дали ще могат да приберат реколтата без загуби. Оказа се, че при площите, третирани с Еластик, добивът не беше повлиян от полягането на културата. Друг интересен наш продукт е Силвет. Той е на пазара от три години и вече се е утвърдила употребата му в трайните насаждения. Нашата амбиция е този омокрител да бъде въведен по-масово при житните култури. Силвет е универсален продукт, който се употребява с фунгициди, инсектициди и хербициди, като подобрява качеството на растителната защита и повишава ефективността от употребата на пестициди. Освен това той има и други качества. Ще спомена за едно интересно негово свойство, което се наблюдава при житните кулутури. В Европа Силвет е сочен като препарат номер едно, употребяван съвместно с фунгицидите, защото неговото използване драстично намалява нивото на микотоксините. Това е показател, който в последните няколко години е много актуален, а в ЕС той се следи много стриктно. Ниските нива на микотоксините автоматично водят до по-високи изкупни цени на продукцията. Поради тази причина очаквам Силвет да намери широко приложение и при житните култури. За да докажем това негово действие, ние провеждаме редица опити в института в Садово.

- Каква е Вашата оценка на продуктите за подхранване на земеделските култури?

- Това е много интересна група продукти, които ние предлагаме от миналата година в България. Интересни са, защото са класифицирани като торове в класификацията на Европейската общност, но те не са само листни торове, те са много повече, защото играят ролята на растежни стимулатори. В България има няколко такива, които ние сме пуснали на пазара - това са Авейкън за зеленчуци, Ийлд плюс за картофи и кореноплодни, Руут и Левъл 2 за царевица, рапица и житни култури, най-вече за ечемик. Какво е общото и интересното за тях - при употребата им, те предизвикват увеличаване на продукцията, респективно на приходите от единица площ - средно между 15-25%. Освен това те се използват само веднъж за разлика от листните торове, които трябва да се прилагат два-три пъти през вегетацията. И тези продукти - Силвет и Еластик, преминават сериозни изпитания в Института по зеленчукови култури „Марица" в Пловдив, в станцията по картофите в Самоков, така че да разполагаме с повече конкретни резултати от употребата им при нашите условия. Препоръките ни към всички производители и земеделски стопани са винаги да правят сравнителен анализ за себе си, какъв е ефектът при третиране и нетретиране с тези продукти.

- Като търговско представителство „Кемтура България" поддържа ли обратна връзка със стопаните, които употребяват тези специализирани торове?

- Разбира се, че имаме обратната връзка, както и информация за резултатите, които са постигнали. Имаме и отчетени проценти при увеличение на добивите. Специално картофопроизводителите имат голям ефект от получената продукция, защото реколтата не е от малки и големи картофи, а от сравнително еднакви и изравнени като размери. Добрият търговски вид гарантира добър пазар. Същият ефект се наблюдава и при пипера - при третираните растения не се срещат дребни и деформирани плодове. Много интересно е влиянието на тези продукти при царевицата. Там има пълно изхранване на кочаните до самия връх. Ефектът е поразителен.

- Според Вас, как се развива пазарът на продуктите за растителна защита в България?

- През последните години пазарът на качествени препарати, предназначени за растителна защита и за подхранване, значително нараства и се развива. Това за нас е показател, че селското стопанство върви напред и че производителите имат възможност да влагат повече средства в производството. Всички виждаме с какви машини се работи сега в сравнение с преди десет години. Търсят се повече и по-качествени продукти. В същото време има какво да се направи и във връзка с разпространенито на некачествени продукти, произведени от нелицензирани производители. На пазара все още се намират продукти, на които на етикета пише едно, а съдържанието е съвсем друго и не отговаря на действителността. Използвам момента да приканя всички производители и ползватели на препарати да обръщат сериозно внимание на етикетите. Фирмите производителки, имайки интерес да реализират продукцията по-добре на пазара, следят всички новости и промени и информират навреме своите клиенти. Само така може да се избегне ползването и употребата на фалшиви продукти, които могат до доведат до големи загуби за стопаните.

- При тази ситуация, трябва ли винаги стопаните да търсят консултации относно употребата на тези специализирани препарати?

- При всички случаи това е необходимо, за да може да се получи максимален ефект от употребата им. Всеки един специалист може да даде точна и конкретна информация за всеки продукт, кога и как да се употребява, за да получи стопанинът добра реколта. Такива услуги се предлагат и от фирмите вносителки, и от фирмите производителки на препаратите.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.