Костадин Костадинов: Обещаха ни опростяване на ОСП, но се вижда само в Брюксел

Снимка:

Фермерите от всички страни се оплакват, че има рестрикции за екологията, според председателя на УС на НАЗ

- Г-н Костадинов, НАЗ има ли промяна по темата „тавани”?

Темата тавани в момента не съществува. Работим по законодателните иницативи, следващата ни точка ще е тавани. Но първо трябва да разберем дали всяка страна ще ги прилага, или ще ги наложи административно ЕС.

- Преди месец се промъкнаха новини откъм ЕС, че Копа и Коджека се е споразумяла с еврокомисаря по земеделе Фил Хоган, да има по-малко екология по отношене на директните плащания. 

Не, няма по-малко екология по отношение на бъдещата ОСП засега. Но фермерите от всички страни се оплакват, че има наложени рестрикиции по отношение на екологията.  Има много  неизяснени неща.

- Тук каква е позицията на стопаните?

Ние всички сме за по-малко администрация, но тя става все повече. Говореше за опростяване, но го виждаме само горе в Брюксел.

- Оказа се, че много земеделци не си плащат данъците върху субсидиите. Как ще коментирате?

Нашата организация информира нашите членове за данъци, предстоящи кампании, за всичко. На кого персонално са правени проверки и кой не си е декларирал данъците, ние няма как да отговаряме. В момента има информационна кампанията от НАП, стопаните  да бъдат изрядни и подканени да коригират декларациите.

- Как се справяте с неясния административен език на Европейската комисия?

Правим информацонни срещи, искаме този брюкселски език да стане достъпен до нашите хора. Има проблеми с ексеперти от министерство на земеделието.  Те са заложили изисквания, в които не е ясно какво искат. В края на месец септември очакват доклада, точно какво трябва да представлява този стратегически план за ОСП. Има много нови неща, които никой не ги разбира. Нито админстрация, нито земеделци.

- Като що е то „активна” ферма ли?

Това са дефиници, с които трябва да почнем от самото начало. А то е да определим какво е „жизнено способно стопанство”. Едни искат едно, други друго. Трябва да измислим какво ние искаме за жизнено стопанство. Този дебат между всички организации в агросектора днес/ вчера б.а. /е за това, да си изясним. Сега за първи получаваме информация от министерство на земеделието какво точно се иска.

Но трябва да се признае, че самият механизъм на работа в ЕК е доста сложен. Опитах се да го разбера начина  на приемане на тези решения, и установих, че той е многостепенен от осем структури, една след друга трябва да се произнасят.

                                                                      Интервю на Светлана Трифоновска 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.