1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Георги Стоянов: Срещите ни в страната показаха колко проблеми има за решаване в сектора

Георги Стоянов: Срещите ни в страната показаха колко проблеми има за решаване в сектора

До близо 2000 души достигна информационната кампания на Български фермерски съюз

С мащабно събитие в София приключи втората Национална информационна кампания на Български фермерски съюз. Основната й цел беше да се достигнат всички ангажирани в земеделския сектор, за да разберат повече за предоставените им възможности за допълнително финансиране по различните мерки, механизми и други. В събитията участваха експерти на Български фермерски съюз и Министерство на земеделието.

 - Г-н Стоянов, приключи втората Национална информационна кампания на Български фермерски съюз. Какво ви накара да проведете толкова мащабно събитие?

Миналата година направихме само 4 събития – в Смолян, Челопеч, Първомай и Бургас. Още тогава видяхме нуждата от диалог със земеделските стопани. Всеки от тях знае какви са възможностите, от които да се възползва, но говоренето със сложна терминология, цитирането на нормативни документи, членове, алинеи, точки и запетаи, по-скоро ги напряга и отказва. Още тогава с екипа на Български фермерски съюз си казахме, че ние, като единствената национално представена организация, обединяваща всички направления на агросектора, сме тези, които да го направим.

 - На какъв принцип избрахте градовете, които да посетите? Първоначалният списък съдържаше населени места, които след това отпаднаха от програмата.

Първоначалната идея беше да бъдем във всеки областен град. След това преценихме, че от една страна сме притиснати от сроковете, от друга чисто бюджетно нямаше да може да се справим, тъй като сами финансирахме цялата кампания. Така избрахме населени места, в които да дойдат и от съседните градове. Започнахме с Пазарджик, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Шумен и Добрич. След това бяхме в Хасково, Кърджали, Смолян и Плевен. За финал оставихме градовете Перник, Кюстендил, Благоевград, Видин и София.

weaving сеялки

 - До колко души успяхте да достигнете, какво им представихте и каква беше обратната връзка?

Вчера приключи финалната обработка на попълнените присъствени списъци и анкети за обратна връзка от събитията. Близо 2000 души са участвали в събитията ни. Разделихме програмата в три панела: „Очаквания към старта на Кампания 2023 – възможности и основни предизвикателства за агросектора“; „Възможности за подкрепа на агросектора чрез Плана за възстановяване и устойчивост на България“ и „Съвместимост на проектите с Принципа за „Ненанасяне на значителни вреди““, като в Бургас акцентирахме и за Програмата за морско дело и рибарство. След всяка част имаше време за дискусия, в която се родиха именно най-ценните предложения и становища. Едно от тях е да се удължи срокът за Кампания 2023 без да се търпят санкции. Своевременно го поставихме във ведомството като въпрос. Във всеки град хората идваха подготвени и сякаш вече изморени от проблеми, за които от години търсят решения. Най-болезнено за тях е, че все по-често са употребени от гледащите към власт, с които се срещат от кампания на кампания, слушат празни приказки и обещания, а след изборите всичко си е по старому.

- Споменахте властта. Български фермерски съюз коректив ли иска да бъде на Министерството на земеделието?

Стремежът ни е да бъдем балансьори. Предимството на ръководството на организацията е, че голяма част от нашия екип е посветил целия си професионален път на сектора и познава до болка всеки детайл. Неслучайно поканихме и някои от водещите имена в Министерството на земеделието. Това е изворът, от който от първа ръка може да се черпи информация. Въпросите да се сложат на масата и да се търсят отговори. Когато обаче виждаме нередности и ощетяване на земеделските стопани, няма как да бъдем удобни, да си затваряме очите и да премълчаваме, както често става сред браншовиците. Ние сме тези, които директно входират писмото и чакат отговори по неудобните теми, които най-често са ни подавани от членовете в страната.

 - Какво следва за Български фермерски съюз? Предлагате на членовете си съветнически пакети.

Експертите ни се посвещават изцяло на съветническите услуги, тъй като интересът на членовете ни е изключително засилен към момента. Получаваме десетки писма и обаждания от хора от цялата страна, които припознават Български фермерски съюз, защото гарантираме компетентност и качество на предоставената услуга. Решихме да обединим всичко в съветническите пакети, защото така всеки ще избере това, от което има нужда. Оставили сме възможност и за индивидуална работа по конкретни случаи и казуси. В следващите месеци предстои учредяването на още областни структури, а също и приемането на асоциирани членове, сред които браншови организации в и извън земеделието. Черпим опит от партньорите ни в Германия, като продължаваме активната работа с младите хора, за да може да ги приобщим, тъй като виждаме сериозен отлив и незаинтересованост към сектора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.