Добра селекция показаха стопаните на “Животновъдство - Плевен 2008”

Краси Николов, директор на Регионалната дирекция на Изпълнителната агенция, по селекция и репродукция в животновъдството в Плевен

вестник Посредник

- Г-н Николов, колко животни бяха представени тази година на изложението в Плевен?

 

- В рамките на изложението "Животновъдство - Плевен 2008" гостите можаха да видят над 30 породи селскостопански животни и птици. В изложението участваха над 70 частни стопани, институти, фирми и кооперации. Представени бяха около 360 животни от различни видове и породи животни.
От името на организаторите участниците фермери и гостите бяха поздравени за празника на Плевен и осъществяването на седмото по ред животновъдно изложение.
В комисията от селекционери, които оценяваха показаните животни, бяха включени зооинж. Кръстина Ковачева, зооинж. Стефан Гетов, д-р Снежана Георгиева, зооинж. Илия Григоров, зооинж. Тодор Петков и зооинж. Георги Вътов. Комисията оцени представените животни и птици и награди най-добрите.

 

- Кои животни бяха наградени?

 

- В говедовъдството бяха представени три породи говеда и една порода биволи - всичко 14 животни. С приз беше отличена юница, отглеждана в Бреница, женско теле, селекция на Видин, друго, отглеждано от фирма от Суходол, както и женско малаче, отглеждано в Брестовец.
В овцевъдството бяха представени 6 продуктивни направления - тънкорунно, полутънкорунно, цигайско, млечно, месодайно и аборигенно, с 8 породи. Женски агнета от Дунавската порода от тънкорунното направление, женски агнета от порода "Северен Коридел" в полутънкорунното направление, кочлета "Цигай" и Плевенска черноглава в млечното направление - това са отличените в овцевъдството.
И тази година овцевъдството беше представено от най-много стопани. Разбира се, Плевенската черноглава отново доминираше. Затова и много от стопаните получиха призове за представени групи или отделни животни.
Козите бяха представени от породите Българска млечна, Тогенбургска и Ангонубийски кръстоски. Призове получиха група мъжки ярета, отглеждани в Милковица, както и група женски ярета, отглеждани в Брестовец.

 

- В предварителния разговор коментирахме коневъдството и за съжаление все по-намаляващата популация на коне. Какви коне бяха представени на изложението и каква е оценката на комисията?

 

- Беше представен Плевенски кон - жребецът Преслав, отглеждан в Плевен, получи приза. При Дунавския кон имахме няколко награди - на жребеца Икар от Брест, мъжко конче Хил от Садовец, кобила Казанова от Брестовец и кобила Лукреция от Искър. При тежковозите жребецът Покер от Търнене и жребецът Арко - белгийски тежковоз - от Троян грабнаха призовете.

 

- Тази година отново щраусите бяха атракция за посетителите на изложението. Видяхме и бебета-щрауси.

 

- Наистина щраусите са атрактивни. Приз получиха представените пет едномесечни щрауси, собственост на фирма от Борислав. В птицевъдството беше отличен Земеделският институт в Стара Загора - приз за представени бройлерни пилета и пуйчета, както и пилета общоползвателна кръстоска.
Призът за представени кокошки от порода "Ломан Браун", кокошки и петли родителско стадо беше за Славяново.
И тази година на изложението бяха показани зайци, а стопаните получиха призове за най-добрите представени породи, както и за показани клетки за отглеждане на зайци - приз за стопанин от Брестовец, както и за показани клетъчни батерии за отглеждане на зайци от фирма от Деветаки.

 

- Увеличава се и броят на кучетата, които стопани показват на изложението.

 

- Тази година бяха показани три породи овчарски кучета - Каракачанско, Бордер Коли и Келпи. Призовете при кучетата получиха стопани от Деветаки, Рупци, Слатина и Садовец.
В заключение трябва да отбележа, че интересът към животновъдното изложение нараства с всяка изминала година, увеличава се и броят на желаещите фермери да представят отглежданите от тях животни.

 

- Имаше ли търговия по веме на изложението?

 

- По време на седмото животновъдно изложение бяха договорирани и продадени различни видове животни и птици, което неоспоримо показва необходимостта от провеждането на такъв тип инициативи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.