Чрез GPS технологиите пестите гориво и време, а целият производствен процес ще бъде по-ефективен

Джим Уот – мениджър в „Trimble” за EMEA

 - Г-н Уот, откога „Trimble" е на пазара?

- Компанията е създадена през 1978 г. Това са вече над 30 години опит с технологиите за позициониране, но продуктите, специализирани за земеделието, представяме от 10 години. Започнахме с много малка гама за агросектора, а днес вече предлагаме цялостно решение за прецизно земеделие, което посреща нуждите на модерният фермер.

- Важно ли е да се използва GPS технологията при производството на агропродукти?

- Според мен ДА! Ние все пак сме един от водещите производители на тази технология, така че няма как да сме на противното мнение. А причината е проста - всеки един елемент от цялостния процес на производство в един или друг момент се нуждае от прецизно позициониране, както и от данни, които няма как да се набавят другояче освен с помощта на сателити. По този начин можете да навигирате, да управлявате всяка една от машините, които сега са на пазара.

- Защо нашите фермери, а и тези по целия свят, трябва да използват GPS технологиите?

- Те трябва да предпочетат GPS системите, защото само те предлагат толкова бърза възвращаемост на инвестициите. Този процес се е ускорил и ако сега закупите продукта, спокойно можете да се надявате на приходи от него до година-две, докато по-рано това щеше да ви отнеме доста повече време. Технологията става по-евтина и по-гъвкава, но най-примамливият фактор си остава бързата възвращаемост и очевидният процес на пестене, който е налице през целия производствен цикъл.

- Когато преди 10 години започнахте да се занимавате с този бизнес, предполагахте ли, че към днешна дата по-голямата част от фермерите ще имат желанието, а и необходимостта, да прибягват до GPS технологиите?

- Със сигурност не сме били в състояние да предвидим мащаба на този бизнес. В онези времена се занимавахме предимно с разяснителни практики. Трябваше обстойно да обясняваме на селскостопанските производители защо и как да се прилага GPS технологията. Но тогава времената наистина бяха други. Тогава фермерите нямаха никаква представа колко полезна може да бъде тази или която и да било друга технология, базирана на сателитните устройства. Особен подем се забелязва през последните 3-4 години, по-конкретно на европейските пазари. Там станахме по-приемани, хората проумяха същността и принципите на действие на нашите технологии.

- „Trimble" лидер ли е на пазара?

- Със сигурност бих казал, че компанията ни е лидер в някои определени сегменти на пазара. Дали сме безспорният № 1 е трудно да се определи, но имаме водещи позиции при производството на технологии, както и в сегментите, в които внедряваме последните си иновации.

- Много родни фермери настойчиво задават въпроса: „Защо трябва да изберем продуктите на „Trimble", след като на пазара има много компании, предлагащи подобни артикули?"

- Да, това е удачен въпрос. И е хубаво, че селскостопанските производители имат възможността да правят своя избор. А според мен те трябва да предпочетат „Trimble", защото отделите ни са на 100% отдадени на развитието на агротехнологиите. Движеща сила при нашия бизнес е това, че се стремим да предлагаме продукти, които подлежат на осъвременяване и по този начин удължават производствения си капацитет, както и продължителността на съществуването си и така позволяват на фермерите да бъдат по-мобилни и да разчитат да надеждна технология. Така например един GPS навигатор може да бъде закупен с базова точност и впоследствие да бъде повишена, когато клиентът реши.

- Какво е впечатлението Ви за развитието и пласирането на GPS технологиите в България и по-специално какви са отношенията ви с „НИК" - вашия вносител за страната?

- Много сме доволни от партньорството с нашите вносители за България. Те вършат удивително добра работа още от самото начало, тъй като пазарът в България е млад и все още неподготвен за някои от нашите нововъведения. Неслучайно сме избрали „НИК" за наши представители. Те са напълно квалифицирани и са идвали често в Южна Франция за обмяна на опит. Пазарът се разраства и партньорствата на него са от изключителна важност, тъй като не е достатъчно да се закупи един продукт - от съществено значение е какво се случва с него след това, как бива третиран и прилаган, какви са резултатите от това. Фермерите могат да имат доста въпроси и затова е крайно необходимо да разполагаме с висококвалифициран екип от местни представители, който да бъде готов да откликне.

- Както знаете, икономическата ситуация по света, в Европа и в България не е никак добра в момента, така че какви са Вашите планове за иновации, които да бъдат от максимална полза на фермерите?

- Времената наистина са тежки. Достъпът до кредити става все по-възпрепятстван. Но същевременно това е и най-подходящият период за инвестиции в GPS технологиите, защото посредством тях пестите гориво и време, а и целият производствен процес става по-ефективен. Всяко излизане на полето, всеки курс нагоре-надолу по терена, всяко презастъпване ви струва време и средства, но инвестицията в нови технологии оптимизира този процес и ви помага да се измъкнете от клопката на рецесията.

- Как виждате развитието на българския пазар?

- Стартирахме през изминалата година изграждане на RTK мрежа от базови станции, които да осигуряват 2 см точност на GPS приемниците, работещи на територията на страната. Това е изключително важно за българските фермери, тъй като това ще им позволи да извършват всяка една операция с максимална точност.

Списание АгроКомпас

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.