Необходима е национална програма за финансиране закупуването на агротехника с облекчени условия

Тодор Николов, председател на УС на БАТА АГРО

 

  • В рамките на няколко години трябва да се изхарчат около 3,5 млрд. евро, за да се постигне приемливо ниво на машинния агропарк у нас
  • Изложението БАТА АГРО е инструмент, който помага клиентите да вземат решение в каква техника да инвестират

- Г-н Николов, след провеждане на Общо събрание на Българската асоциация на търговците на агротехника, бяха определени датите на провеждане на второто пролетно издание на изложението БАТА АГРО – от 8 до 12 март 2016 г. Какви са очакванията Ви?

Първото пролетно издание на БАТА АГРО беше един експеримент, който премина при неочакван за нас успех, защото участваха над 100 фирми, което надвишава броя на участниците от първото майско издание на изложението преди 5 години. Това ни дава много големи надежди за следващото издание, в което се надяваме да се включат много повече фирми.

Нашата асоциация пое много голям риск, провеждайки БАТА АГРО Пролет по същото време с провеждането на друго изложение. В крайна сметка, БАТА АГРО извоюва името на едно професионално изложение, в което публиката е много сериозно специализирана.

Другата причина за големия интерес беше очакването на отварянето на програмите за финансиране на земеделието. Нормално е във фаза на предпроектна готовност хората да искат да се запознаят с новостите в земеделието.

- На първото пролетно издание имахте уникална закрита изложбена площ. Ще бъде ли изградена отново и за следващите изложения?

БАТА АГРО, като асоциация, направи много голяма инвестиция, за да може да се осигурят закрити площи за фирми, които имат по-малки щандове. Тя беше необходима, имайки предвид периода, в който то се проведе. Такава закрита площ от временен характер се прави за първи път в България. Тя е планирана и за следващото изложение.

- Защо се наложи изложението БАТА АГРО да се провежда два пъти в годината? Има ли какво ново да покажат фирмите за период от няколко месеца?

Решението беше продиктувано от стремежа на нашите членове да имат два пъти годишно контакт с клиентите си, тъй като в България планирането на закупуването на агротехника не е дългосрочна задача на повечето земеделски производители. Затова по-честият контакт на фирмите с техните клиенти е полезен от търговска гледна точка.

А по отношение на новостите – на двете издания на изложението, фирмите селектират и представят различни продукти, подходящи за съответния сезон. Затова винаги има какво ново да се покаже в различни продуктови гами.

- Каква е ролята на БАТА АГРО за модернизирането на агропарка на българското земеделие?

Изложението БАТА АГРО е един инструмент, който подпомага клиентите да вземат решение. Иначе е ясно, че трябва финансиране. В този сектор се случиха много недомислени неща. Едно от тях е, че още когато се сключваше договорът за асоциирането на България към ЕС, се допусна много голяма грешка в изчисляването на нуждите на страната ни от нова агротехника. Ние бием камбаната от много години за остаряването на машинния ни агропарк. Независимо от финансирането по програма САПАРД и ПРСР 2007-2013, при цялата техника, която се внесе, средната възраст на тракторите у нас е паднала с 3 години, а на зърнокомбайните – с около 4 години. Това са машини, които са морално остарели и експлоатацията им е свързана с много високи разходи. А това не бива да се допуска в едно модерно земеделие, което има претенцията да бъде конкурентоспособно.

- Ясно е, че средствата за агротехника никога не достигат. Какви са алтернативите?

Има нужда да се направи сериозен и професионален разговор по тази тема на парламентарно ниво. Необходимо е създаването на национална програма за развитие на земеделието, която да бъде приета от всички политически сили и да се изпълнява от всички правителства.

Важно условие е нарастване на БВП на България, затова трябва да има много ясна икономическа политика, която да стимулира инвестициите. По изчисления на нашата асоциация, за да се стигне до някакво приемливо ниво на машинния агропарк, в рамките на няколко години трябва да се изхарчат около 3,5 млрд. евро. Такива пари бюджетът на България не може да задели. За да се стигне до някакви обозрими цели, би трябвало да се направи национална програма за финансиране закупуването на агротехника с облекчени условия, което не виждам как може да се случи скоро.

- Дали, като Асоциация, сте давали такова предложение към съответните институции?

Пробвали сме да го лансираме, но досега не е имало разбиране. С настоящото ръководство на МЗХ, с което сме в много добри взаимоотношения, тепърва имаме да говорим по тази тема. Искам специално да благодаря на г-н Грудев, който в качеството си на заместник-министър на МЗХ е ръководител на Работната група по изготвяне на ПРСР и на Комитета за наблюдение. Това е един човек, който застана на принципна позиция и се вслуша в гласа на неправителствените организации.

- На последното Общо събрание на Българската асоциация на търговците на агротехника бяхте избран за председател на Управителния съвет. Вашите амбиции, политиката, която ще следвате?

Моите амбиции бяха изпълнени още след създаването на Асоциацията. А именно – да обединим максимално повече фирми, които сериозно присъстват на пазара на земеделска техника в България, и втората цел беше създаването на собствено изложение, което да дава възможност на земеделските производители да преценят реалното състояние на агросектора в България.

А що се отнася до политиката на Асоциацията, тя се определя от Общото събрание и от Управителния съвет на БАТА АГРО. Тя винаги е била една и съща – да се създават нормални условия в бизнеса със земеделска техника и да се гарантира на купувачите нейното обслужване.

- Нека преди финала на нашия разговор отново да се върнем към изложението БАТА АГРО. Преди пролетното му издание през 2016 г. ще се състои есенното издание – от 8 до 11 септември 2015 г. Вече сте в процес на подготовката му. Какъв е интересът на фирмите, които ще се включат в него?

Вече имаме заявени площи от над 100 фирми, което е предпоставка да надминем резултатите от миналото есенно изложение, на което имаше над 39 хил. кв. метра изложбени площи. И на есенното изложение също ще имаме закрита площ. В нея ще обособим зони за различни продуктови групи.

- С какво се промени обликът на изложението БАТА АГРО от старта му до днес?

Нашето мото е: „Още по-голямо, още по-добро.“ И през годините това се е случвало. Може да се направи извод от статистиката – на първото изложение участваха 83 фирми, а на петото – 193. Това говори добре за нас.

- „Още по-голямо, още-добро“... Докъде ще стигате?

Сигурно има някаква крайна точка. Но важното е да не се връщаме назад.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.