С всеки изминал месец ние ставаме все по-добри и по-добри

Снимка:

Диляна Иванова, изпълнителен директор на Titan Machinery Bulgaria

- Госпожо Иванова, преди две години приехте отговорността да сте мениджър на Тitan Machinery Bulgaria. От позицията на постигнатите резултати, които отчетохте досега, какво предизвикателство е ръководството на такава голяма фирма с американско участие?

- Предизвикателството беше обмислено и осъзнато от мен преди да приема позицията на изпълнителен директор и член на борда на директорите. Удоволствие е за мен и смятам, че всеки един мениджър, независимо дали е мъж или жена, трябва да ръководи фирмата, да я управлява и да работи в нея с цялата си душа и сърце. Ако не съумее да превърне хобито си в работа, тогава фирмата няма шанс да бъде толкова успешна.

- Приемайки този пост, Вие бяхте натоварена с големи очаквания от Вашите американски партньори. Успяхте ли да ги оправдаете и по-какъв начин?

- Много съм щастлива, че успях да оправдая тяхните очаквания както по отношение на моето управление на компанията, така и в развитието на фирмата чрез резултатите, които показахме в продължение на почти 2 години. С всеки изминал месец ние ставаме все по-добри и по-добри. Аз съм горда, че заемаме една от челните позиции в продажбата на селскостопански машини в България. Горда съм също така, че американските ни партньори ми се довериха и ни направиха изключителен представител за строителна техника на CASE Construction. При продажбите на строителни машини вече достигнахме 18% пазарен дял, което е един изключителен резултат за по-малко от 8 месеца работа.

- Много персонални похвали изказаха за Вас американските Ви партньори, както и Румен Лазаров. Той каза, че сте наложили нов модел на работа, който не е характерен за Европа. Вие лично на какви свои качества залагате, за да постигате целите си?

- На първо място смятам, че съм изключително последователна, позитивна, всеотдайна на работата си,  че ценя, уважавам и се гордея с екипа си. Те се чувстват през цялото време подкрепяни от мен, чувстват се като част от нашето семейство, знаят, че винаги могат да разчитат на мен. Аз не ги критикувам, а напротив – опитвам се да изтъквам всичко положително, което те правят, за да могат да се чувстват горди със себе си. Ние си поставяме цели, следваме ги и ги изпълняваме. Едно е правилото: няма невъзможни неща. Знам, че звучи много клиширано, но за сметка на това при мен нещата се случват. В случай, че за някой е трудно, при мен се случват веднага. А в случай, че за някой е невъзможно, при мен се случват след много кратко време.

- Това в резултат на какво е?

- Респект, колегиалност, приятелство. Трябва да бъдем много последователни и убедени в успеха. Действам логично, но вярвам и на интуицията си, която никога не ме лъже. Трябва човек да си изпълни целите на всяка цена.

Бих желала също да споделя, че съм подкрепяна и мотивирана от сина ми Дарси, който е изключително разумен, отговорен и успешен.

- Свидетели сме, че все повече жени навлизат в този сектор. Означава ли това, че те са по-добри мениджъри от мъжете?

- Не бих разделяла мениджърите на мъже и жени. И от двата пола има успешни и добри мениджъри.

Опитвам се да направя така, че служителите в Тitan Machinery Bulgaria да са пример за своите семейства и приятели. Когато те се гордеят със себе си и с фирмата, в която работят, е много лесно да получаваме и да се радваме на успехи.

Добрият мениджър трябва да притежава съвкупност от качества, за да е успешен. Винаги съм се стремила да бъда най-добрият мениджър.

- Работите много, давате много на фирмата. Тя какво Ви дава?

- Тitan Machinery Bulgaria ме зарежда с много енергия, аз съм изключително доволна, че има какво да правя през часовете, в които хората спят или гледат филми през нощта. През деня предпочитам да работя и да се отдам изцяло на клиентите, колегите и партньорите ни в България, а вечер по американско време да работя с американските ни колеги, да анализирам изпълненото и предстоящото и да творя. 

- Как стои днес Тitan Machinery Bulgaria на пазара?

- Тitan Machinery Bulgaria има изключително добър имидж и в България е една от най-рекламираните и най-предпочитаните фирми. Самият факт, че получавам дневно между 800 и 1000 молби за работа, означава, че ние сме желан работодател, желан партньор. По отношение на продажбите на селскостопанска техника Тitan Machinery Bulgaria е лидер на пазара. По отношение на строителната техника – поставихме изключително добро начало. Сигурна съм, че и в това наше начинание ще бъдем най-добрите, след не повече от две години. 

- Какво си пожелавате?

- Пожелавам си да бъдем най-добрата фирма не само в България, но и в Европа. Да бъдем най-сплотения и успешен екип с най-голям пазарен дял. Заложено ни е и сме обречени да успяваме!

       интервю на Валери Станев

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.