1. Начало
  2. Интервюта
  3. Животновъдство
  4. Д-р Ивелин Маринов: Все повече български пчелари обръщат внимание на правилните схеми за лечение на пчелите

Д-р Ивелин Маринов: Все повече български пчелари обръщат внимание на правилните схеми за лечение на пчелите

Българските пчелари са изключително любопитни и интелигентни хора, казва ветеринарният лекар

 - Наблюдава ли се през последните повишена смъртност при пчелите?

В началото на пандемията, когато имаше много висока зимна смъртност, колегите пчелари реагираха. БАБХ и МЗм взеха проби, оказа се, че една много голяма част от пробите показват смъртност поради висока заболеваемост, което показва, че имаме нужда от по-ефективно лечение на заболяванията. Пчеларите, които работят много стриктно, спазват правилата за третиране и използват разрешени продукти, постигат много високи резултати и смърността при тях е почти символична.

 - Преди време пчелари сигнализираха за 80 процента смъртност на пчелите…

Като имат такава висока смъртност, трябва да се търси съдействието на ветеринарния лекар. Не можем да кажем нищо без да се направят изследвания. В повечето случаи става въпрос за заболеваемост. Следващата причина е неправилно хранене и неправилно зазимяване.

 - Получавате ли сигнали за натравяния на пчели в полски райони?

Споделят пчелари, разбира се. Случва се още да има спорове по отравяния вследствие на земеделска дейност, но аз мисля, че координацията става все по-добра и по-добра в тази посока. Мисля, че се върви в правилна посока.

 - Синдромът на празния кошер мит ли е или реалност?

Ще цитирам един голям български пчелар: „Аз синдром на празния кошер на моите пчелини нямам, защото ги лекувам правилно, храня ги правилно и работя по най-добрите пчеларски практики.”

 - Консервативни ли са българските пчелари по отношение на използване на новостите?

Не бих казал, че са консервативни. Българските пчелари са изключително любопитни и интелигентни хора. Това са хора, които търсят най-различни варианти за развитие на собствения бизнес. Пчеларството до известна степен е индустрия. Бих казал, че българският пчелар следи внимателно информацията, която му се подава. Все повече и повече пчелари ползват новостите.

 - Използват ли нашите пчелари добри практики. Четат ли?

Разбира се. Ние имаме най-добрите продукти в България, представени и в цял свят. Това, което го има по света като най-доброто за лечение на вароатоза, го има и в България и аз се радвам, че все повече български пчелари обръщат внимание на правилните схеми за лечение и постигат резултатите, които са очаквали.

 - Съществуват ли световни иновации, които още не са въведени при нас?

Аз мисля, че сме на много високо ниво и не знам какво повече бихме могли да въведем. Българските пчелари се оборудват все по-добре и по-добре. Разполагат с най-добрите медикаменти за лечение. Все по-добри и по-добри методи на хранене и храни се появяват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.