Иван Ангелов, собственик на ЕТ Ангелов: Имаме най-последните технологии, всичко най-модерно в бранша

Специализирани сме в производството на бели яйца

Г-н Ангелов, разкажете за първите Ви стъпки в бизнеса с производството на яйца.

Родом съм от Пещера. След като приключих семестриално образованието си, през 1991 година започнах стажа си като ветеринарен лекар във все още съществуващото АПК. Тогава в обекта имаше около 350 крави, телета и може би около 1000 овце.

Така започна професионалният ми път. След като се дипломирах, през 1992 година открих ветеринарна амбулатория и освен като практикуващ ветеринарен лекар, започнах да се занимавам и с търговия на различни ветеринарномедицински продукти. Идеята беше да се започне алтернативно производство на птици и това се случи в края на 1994 година. Освен това районът има традиции в птицевъдството.

коконки ангелов

В какви помещения започнахте с птицевъдството и с колко птици?

Започнахме в началото 1995 година в едно новопостроено помещение, което не беше подходящо за птици, но нямахме друг избор. То беше на 3,5 км от тук в парцел, който е наследствен от дядо ми. Всъщност, там се направи едно помещение, където започнахме с отглеждането на първите 2600 птици. През 1997 година се направи едно чисто ново друго помещение, в което се гледаха около 3800 птици и така се започна бавно и постепенно.

Тогава е бил един прохождащ период на пазарна икономика. Как се отрази на Вашия бизнес?

България има богата традиция в птицевъдството. Тя датира преди 1939 година. В началото си спомням доц. Вълчев ми е помагал, проф. Сурджийска и проф.Тодоров също.

Тогава не беше лесно, тъй като всичко се променяше. Изчезваха едни индустрии. Появяваха се нови. Новите трябваше да се ориентират в старата обстановка. Разрушаваха се индустрии като фуражната, например. Трябваше да се появи нова. Не беше много лесно, но сякаш от позицията на годините и на ентусиазма, много не обръщах внимание. Сега като, се върна назад, виждам, че не е било никак лесно.

цех ангелов яйца

От днешна гледна точка тогавашната Ви стъпка авантюра ли беше или премерен риск?

В никакъв случай не е бил премерен риск. То си беше авантюра в нещо непознато, но нещата се случват с упорство, с много работа, с познания и с хора, които могат да ти помогнат.

Още от 1992 г. бавно и постепенно започнах и международен бизнес с немски фирми с френско-японско участие. Впоследствие само немски фирми. По-късно се появиха фирми, които са много развити не само в храненето на птиците, а и в генетиката. И до ден-днешен не съм скъсал връзките си с тези хора.

За първите Ви инвестиции да поговорим. Кой застана зад Вас?

Никой не е застанал зад мен, освен семейството.

С какви трудности се сблъскахте тогава?

То не оставаше много време за трудности. Тогава се работеше по 16 часа на ден. След 1998-1999 година бавно и постепенно се оттеглих от медицинската практика, защото беше невъзможно да се съвместяват всички тези дейности.

До ден-днешен продължаваме да правим нещо ново и като гледам инвестиционната ни програма до 2025 година, така ще продължи и в бъдеще.

Да не забравяме, че гледаме животни. Вътре средата е много агресивна. Отделя се амоняк. Отделя се прах. Всичко това в рамките на 15-20 години се амортизира тотално.

цех яйца

Банкови кредити лесно ли сте взимали?

За голямо съжаление, българският банков сектор така и не се реформира. Той не предлага нормални корпоративни условия. Много ми е по-лесно да работя с корпоративни услуги със западни институции.

Нека да поговорим за европейските програми. Те по какъв начин облекчиха инвестициите Ви. Разбрах, че имате проект по подмярка 4.2. Това така ли е?

Да. Това което се наблюдава през последните 5-6 години е един стремеж за облекчаване процедурите за кандидатстване. Определено тук имаме успех, макар че пак не е на 100%. Много голямо облекчение е системата ИСУН.

Проблем си остава незадоволителното финансиране. В Гърция например конкретно по мярка 4.2 в зависимост от програмата схемата е до 5 милиона евро. При нас е до 2 милиона евро. При 2 милиона евро едно голямо развиващо се предприятие не може да направи нищо. Ние използвахме цялата схема, която е 2 милиона евро. Проектът касае нова индустриална площадка, парцел, складова база, хладилни камери, първична обработка на стоката, сортировка, изкарване и окачествяване и съответно термична обработка на определен вид яйца.

Така или иначе на мен ми се наложи още 500 хиляди да инвестирам, за да мога да осъществя проекта. Много пъти сме настоявали парите за такива проекти да бъдат повече. Ограничените бюджети за големите ферми е проблем.

Казахте, че работите с партньори от други държави. Това означава ли, че изнасяте продукция?

Може би над 80% правим експорт. Но в последните години се наблюдава едно благоприятно развитие на българския пазар. Българският потребител става по-претенциозен, по-четящ етикетите, но искам да кажа, че при супермаркетите наблюдавам една тенденция за подвеждане на потребителя. Т.е., те не изписват етикетите на регала до край. Не се дава нужната информация. Задължително е да се упомене вида на отглеждане на птиците - клетъчни, подови или свободни. Голяма част от веригите това не го правят. Да не кажа никой.

Вие ли си произвеждате пиленцата и породата какво значение има?

Ние нямаме родителско стадо. Внасяме готов еднодневен материал. Специализирани сме в отглеждане на бели птици, тъй като сме намерили пазар за специфични продукти за износ. Така сме познати в България като производители на бели яйца.

Как се отрази Ковид 19 на Вашия бизнес?

Трудно беше. Бяхме принудени динамично да променяме много неща. Тъй като в тази пандемична обстановка имаше съвсем различни нагласи на пазара. Пазарът от един широко потребителски се пренастрои за конкретно потребление. Имаше застой на продукция на склад. В световен мащаб се отчете спад на продукцията с повече от 30%. Ние трябваше да се адаптираме към новия период.

семейство ангелови

Предлагате новости в опаковките - по-малки разфасовки, т.нар. пикник продукти, имате и съоръжение за боядисване на яйца, какво още?

Имаме най-последните технологии, всичко най-модерно в бранша. Това облекчава менажирането на птиците, работата на работниците, целия технологичен процес и вдига качеството на продукта.

В момента сме в разговори за покупка на ново съоръжение, което трябва да бъде реализирано през 2023 година. То е с много модерни технологии. Още нямаме роботи, но се надяваме в близко бъдеще да имаме.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.