1. Начало
  2. Интервюта
  3. Животновъдство
  4. Николай Димов, член на УС на АЗПБ: В България почти унищожиха угояването

Николай Димов, член на УС на АЗПБ: В България почти унищожиха угояването

Учредяването на Национална аграрна камара ще бъде голям плюс

Г-н Димов, доволни ли сте от подкрепата за месодайното говедовъдство, предвидена в Стратегическия план?

Подпомагането като параметри ни удовлетворява. Но типично по български, другите направления в животновъдството – млечното, биволите – поискаха за себе си по-високи ставки. Така ставката за месодайното говедовъдство се оказа намалена. Никой няма нужда от такова противопоставяне, но така се случват нещата у нас.

Направиха се първи стъпки за учредяване на Национална аграрна камара. Как ще го коментирате?

АЗПБ подкрепя идеята на Кирил Вътев и акад. Атанас Атанасов – решението е взето на заседание на Управителния съвет. Ходили сме в много европейски държави - навсякъде има учредени камари и тези камари движат целия процес по отношение на производство, на реализации на продукция, подпомагане. Учредяването на Национална аграрна камара ще бъде голям плюс за всички нас. Надяваме се да стане реалност. В другите държави политиците се съобразяват с тези камари. Надяваме се и тук да стане така - да бъдем в помощ на политиците и да си бъдем взаимно полезни.

Кризите в момента как удрят месодайното говедовъдство?

Кризата се отрази и на месодайното животновъдство. Повишението на цените на горива, торове, фуражи, ниските изкупни цени на крайната продукция – всичко това се отразява негативно.

Пазарите са едни и същи. Основно, очакваме подкрепа от държавата и да стартират мерките за подпомагане. Иначе много стопанства се редуцираха, независимо дали млечно или месодайно направление.

Във вашето стопанство планирате ли да намалявате още броя на животните?

Аз ги намалих доста. Някъде около 60-70 процента. В момента имам 150 майки Абердийн Ангус и Галоуей, които са под селекционен контрол. Няма да ги намалявам повече. Съчетавам животните с пасищата, които са налични, но проблемът с пасищата остава нерешен. Не може в едно землище да има животновъд, чиито стада пашуват на пасища, които са наети от друг човек, който е на стотици километри от това землище.

Как вървят цените в месодайното говедовъдство?

Изкупните цени на живото тегло мръднаха, но пак не се връзва сметката. В България почти се унищожи угояването. Причината е инфлацията - високи цени на горивата, на енергоносителите, електричеството, високи цени на фуражи, ниските изкупни цени на животните. Няколко са фермите, които угояват и при тях цикълът е затворен. Аз имах около 500 животни за угояване и всеки ден търпях 4-5 лева загуба на животно или по 2 хил. лв. загуба на ден.

Не може една съседна Турция да ни изкупува всички малки телета и да ги угоява. Значи там има условия, има цени, има държава, докато тук това не се получава. Защото няма адекватно подпомагане.

Интервю на Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.