Танчо Колев, председател на Националното сдружение на месо- и млекопроизводителите

Браншът може би е получил милиарди, обаче те са минали през него и са отишли в преработвателите

Г-н Колев, кой беше най-дълго дискутираният въпрос през годините, по който не постигнахте консенсус с управляващите?

Въпросът с изкупната цена на млякото и месото. Тя винаги е под себестойността. Наредба в началото на годината определи сухото мляко като млечен продукт. Не може да се казва Българско саламурено сирене, когато сухото мляко, от което се произвежда, е произведено в чужбина. Не може да се казва Българско кисело мляко, когато е направено от вносни продукти. Етикетът заблуждава потребителите и ощетява нас, производителите. Но тук може би и целият български народ да се надигне за тази измама в етикетите.

Какво означава народа да се „надигне“? Вероятно нямате предвид протести.

Има и друг начин. За определено време всички потребители, ако спрат да купуват всичко, което не отговаря за истинността на етикета, много ясно, че преработвателите ще спрат да заблуждават. Апелът ми е: Купувайте само от истински български производители.

Може ли браншът да съществува с подкрепата европейски средства?

Докато работим под себестойността и продаваме суровините на такава цена, не само ЕС трябва да подпомага, но и държавата. В момента себестойността на прясното мляко е 0,72-0,76 лв., а го продаваме на 0,64 лв. Тези 0,10 лв. трябва да бъдат подпомогнати. А ние не слагаме печалбата.

Казвате, че не може да нагодите себестойността, къде се корени причината?

В последните 10 години виждаме в пъти нарастване на работните заплати, на цените на режийните, а цената на млякото боксува. Казват пазарна икономика. Каквото можахме теглихме от банките, за да върви бизнеса ни. Ние в момента работим на загуба. Явно в Министерският съвет трябва да признаят, че този бизнес в България трябва да се унищожи.

Има ли статистика какъв е делът на вашия бранш към БВП на страната и колко пари са инвестирани по европрограми в сектора?

Въпросът, поставен по този начин, е некоректен и много подвеждащ. Браншът може би е получил милиарди левове, обаче те са минали през него и са отишли в преработвателите. Не при нас. Виждаме 245 млекопреработвателни предприятия, които са в особен лукс. Всички пари, които са минали с намаляване цената на млякото, остават в млеко- и месопреработвателите. Това е заблуждаващ въпрос за целия народ. Ние сме един буфер, през който минават парите и ги вземат другите. По-добре да ги спрат. Преди 2005 г. бяхме по-добре, защото млякото беше 0,72 лв., изисквания - нула от страна на държавата. Мандрите не можеха да ни извиват ръцете, защото сега има една мярка наречена „обвързана подкрепа“, която се дава за доказано количество и трябва да им предадеш млякото. И те ти свалят цената. Никъде в Европа го няма нашето евтино мляко и никъде ги няма нашите вкусови качества. Навсякъде се знае, че есенцията се плаща по-скъпо. Единствено в България не се плаща за качество и вкус. Контролът на млеко- и месопреработвателите трябва да е много точен и да се знае, че ако на етикета пише българско, да означава, че не само е преработено тук, но, че е направено от български суровини. Ние няма от къде да купим 100% продукт от българска суровина. Няма от къде да купим Карловска луканка, произведена с месо от Карлово, че кое е карловското й. От Израел внесени и от не знам къде си говеда, изрезки, то не е карловско. Просто е измама в етикета. Държавата не се грижи за народа, който потребява тази продукция, затова болниците са пълни, защото се допускат нездравословни храни на пазара.

Защо казвате, че парите за производителя са по-малко от тези на преработвателя?

Аз искам да ви кажа, че финансовия министър не може да си направи сметката. И аз съм завършил финанси и банково дело. Той изцежда народа до дупка, а олигарсите - така наречените търговски вериги, извиват ръцете. От 1 л прясно мляко се произвеждат 2,5 кофички мляко. По 1,15 лв. излиза някъде около 3 лв. Изкупната цена е 0,60 лв. Защо той не изчисли по обратната система колко трябва да е изкупната цена на прясното мляко и тези преработватели платили ли са достатъчно данък печалба. Финансовият министър – нула оценка. При луканката цената е 24 лв. Изкупната цена на месото живо тегло е 1,60 лв. Рандеман 40%. Да сметнем колко трябва да струва.

Какъв е коментарът Ви за готвените мерки за биосигурност във фермите?

Критики пак. В биосигурността говедата не са включени, само свине, овце, кокошки, кози. Каква биосигурност? Пропуск официален. За този пропуск някой трябва да си понесе наказанието, като си подаде оставката. Коя е работната група, ние не бяхме поканени в нея. Значи работната група е дърпала пак чергата за тях си. Каква биосигурност ще осигурят върху вируса на африканската чума. Идва свински грип, каква биосигурност ще получим, това е смъртоносна болест. Убихме в задния двор свинете. Там биосигурността е много по-добра, отколкото в индустриалните ферми. Ако изчислим около 2% е срещу 92% в индустриалното свиневъдство. Това е вирус. Няма как да ограничим въздуха да не влиза в свинефермите.

Пропускът на когото й да е, колко ще струва на бранша?

Милиони! Шапът, той ходи и по говедата. Биосигурност няма. Това, че не сме имали шап в близките години, нищо не означава.

Тогава какъв е смисълът в наливането на европейски пари, ако няма биосигурност?

Смисъл нула! При положение, че е пропуснат цял животновъден сектор. Наливаме европейски пари на определени хора.

Кои са те?

Те ги знаят. Индустриалното производство.

Бихте ли се наели да коментирате изискванията за обвързаната подкрепа?

Обвързаната подкрепа е тази, която задължава всички производители да доказват продукция. Това е много грешна политика, защото пряко си обвързан с мандрите и месопреработвателите. Те разсъждават, че след като си задължен да им предаваш млякото или месото, могат и да свалят цената. По Мярка 4.2 физически лица земеделски производители можеха да участват за правене на мини мандри, а физически лица, които не са регистрирани като земеделски производители, които също са данъкоплатци, не можеха да участват и да излязат директно на пазара. Това е дискриминация.

Ако от Вас зависи да се изчистят проблемите, имате ли готово решение?

Ако по Мярка 4.2 може да кандидатства всеки - готово решение! Да се направи преработвателно предприятие, мини мандра, кланична площадка и тогава фермерът няма да е зависим, а директно ще излиза на пазара. Тогава потребителят може да отиде на място, да види как се произвежда и да си го купи директно. Ако има солиден контрол, няма да има злоупотреби. Знаете ли, че в индустриалните мандри контролът влиза до портала. Три дни преди да отиде в предприятието се знае. Всички медии тръбят, че БАБХ тръгва. Контролът трябва да е внезапен. От това печелят лобита, които след това помагат за печелене на изборите.

Автор: Диана Александрова

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.