1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко повишение на цените при брашно тип „500” отчитат от ДКСБТ

Леко повишение на цените при брашно тип „500” отчитат от ДКСБТ

Снимка:

Средно за страната, цената на едро отбелязва повишение с 2,2%

По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата през периода 8 - 15 август 2012 г. средните цени за страната на брашно тип „500” на едро и на дребно в големите супермаркети леко се повишават, а тези в малките търговски обекти се запазват на нивата от предходната седмица.

Средно за страната, цената на брашно тип „500” на едро отбелязва леко повишение (с 2,2%) спрямо предходния период, до 0,93 лв./кг. По области, брашното се търгува на цени в диапазона от 0,75 лв./кг (Враца) до 1,04 лв./кг (София). В преобладаващата част от областите се наблюдава възходящо движение на цените, в границите от 1% (Благоевград и Варна) до 8,4% (Разград).

През изтеклата седмица средната за страната цена на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,08 лв./кг, с 1,8% по-висока спрямо предходния седмичен период. По области, цените на брашното в тези обекти са в интервала от 0,98 лв./кг (Видин) до 1,14 лв./кг (Кюстендил). Седмично изменение на ценовите стойности се регистрира в ГТВ при повечето от областите, като във всички от тях брашното поскъпва, в рамките на 1,9% (Благоевград, Враца, Монтана и Хасково) – 9,6% (София).

Цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,15 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 0,34 лв./кг във Враца. Изключение прави София, където цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с 0,01 лв./кг.

При търговията на дребно с брашно в другите търговски обекти (ДТО) средната цена за страната остава на нивото от предходната седмица – 1,10 лв./кг. По области, цените са в интервала от 1,04 лв./кг до 1,29 лв./кг, като най-ниските стойности се отчитат в Русе, а най-високите в Шумен. Повишение на ценовите стойности, в рамките на 2% (Русе) – 2,8% (Враца и Монтана) се отчита в шест от областите. Единствено в ДТО в Шумен брашното се предлага на по-ниски цени спрямо предходния период (с 0,8%).

Разликата между цените на едро и тези на дребно в ДТО е в диапазона от 0,04 лв./кг (Разград) до 0,36 лв./кг (Враца).

Средно за страната, цените на брашното в по-малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,02 лв./кг, като тази разлика е най-голяма в Шумен - 0,19 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.