1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мирослав Найденов: Проверката по казуса със спорните земи в Несебър ще бъде разширена

Мирослав Найденов: Проверката по казуса със спорните земи в Несебър ще бъде разширена

Снимка:

Ще се изчака ново становище на експерти от БАН и неправителствения сектор дали теренът е дюни

Още през 2007 г. Министерство на земеделието и горите, в лицето на Национално управление по горите, е инициирало изваждането на спорните 29 дка земи от горския фонд край Несебър. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който посети на място терена. В Несебър министърът проведе работна среща по казуса с кмета на града Николай Димитров, областния управител на Бургас Константин Гребенаров и представители на регионалните РИОСВ и ДНСК.

Министър Найденов обясни пред журналисти, че след инициирането от НУГ на изваждането на 29-те дка земи, има становище на Министерство на околната среда и водите, че това не е терен, който има екологична стойност и не се изисква екологична оценка. После тогавашният кмет на Несебър Магдалена Мандулева одобрява Подробен устройствен план. През 2008 г. директорът на НУГ Стефан Юруков изважда територията от горския фонд и тя става урбанизирана територия.

Министър Найденов каза, че ще изчака ново становище на експерти от БАН и неправителствения сектор дали теренът е дюни. Той посочи, че това, което е видял на мястото е, че там няма растителност, теренът се намира на 500 – 600 метра от бреговата ивица и около него всичко е застроено.

В момента строителството на терена е преустановено по инициатива на инвеститорите до произнасянето на междуведомствената комисия, посочи Министър Найденов. Очаква се от ДНСК да се произнесат за законосъобразността на строителството, но са изтекли всички срокове за обжалване и ако се стигне до разтрогване на сделката това може да стане само по съдебен ред.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.