1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мирослав Найденов e обвинен от прокуратурата за подкуп и злоупотреба със служебно положение

Мирослав Найденов e обвинен от прокуратурата за подкуп и злоупотреба със служебно положение

Снимка:

Наложена е мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лв.

Специализираното звено за противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз към Софийската градска прокуратура привлече в качеството на обвиняем Мирослав Найденов – бивш министър на земеделието и храните, съобщиха обвинителите. На обвиняемия Мирослав Найденов е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лв.

Досъдебното производство № 29-П/2009 г., по което той е привлечен като обвиняем, е образувано на 9 ноември 2009 г. срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК, пише "Дневник".

Найденов е обвинен за това, че:

1. През октомври 2010 г. в гр. София е обещал подкуп, в размер на 200 000 лв., на Светослав Симеонов – длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", за да извърши действие по служба, а именно да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества "В.Д.В. 007" ЕООД и "Мелком" ООД по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г." – престъпление по чл. 304а НК.

2. На 2 ноември 2010 г. в гр. София е принудил Светослав Симеонов (изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие") да извърши нещо, противно на волята му – да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова – завеждащ отдел "Инспекторат" на ВКП, за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" – Калина Илиева, и от страна на Красимир Тренчев – прокурор от СГП, като злоупотребил с властта си, в качеството си на министър на земеделието и храните – престъпление по чл. 143, ал. 1 НК.

3. През март 2010 г. в гр. София, в качеството си на длъжностно лице – министър на земеделието и храните, обвиняемият Найденов е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на "ЧЕХ – Йосиф Новосад" ООД), противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за "Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.", обявена от Държавен фонд "Земеделие" по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г." – престъпление по чл. 283 НК. "ЧЕХ – Йосиф Новосад" ООД e сред традиционните участници в търговете за доставка на храни за бедни. Нейното име е и в списъка с кандидати в отворените днес оферти в Държавен фонд "Земеделие" за участие в обществената поръчка.

Само преди десетина дни БСП отправи питане до главния прокурор Сотир Цацаров за това дали има образувано досъдебно производство по внесен от ДАНС сигнал за дейността на Мирослав Найденов като министър, какво пише в него и насочва ли той към корупционни практики, има ли длъжностни лица от Държавен фонд "Земеделие". Прокуратурата обаче тогава отговори, че досъдебното производство е срещу неизвестен извършител.

Междувременно източници, запознати с хода на разследването, съобщиха пред "Капитал", че е имало "специално отношение" към бившия земеделски министър и той на практика е бил "пазен" и освен това, това не е било единственото досъдебно производство срещу него.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.