1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Строеж в архелогичен резерват "Яйлата"

Строеж в архелогичен резерват "Яйлата"

Снимка:

Според публикации във Фейсбук строителството се извършва въпреки осъдителна присъда срещу инвеститорите

"Докато гражданите гласуват, лудите си лудуват. Това е строеж в архелогичен резерват "Яйлата" (изключителна държавна собственост съгласно чл. 18 на Конституцията) и защитените зони Калиакра и Комплекс Калиакра". Това е написал под снимка в профила си във Фейсбук известният екоактивист Тома Белев.

Според текста, публикуван от Белев строителството е започнало привечер на 10 май. Новината взриви социалните мрежи, а във Фейсбук групата "Свободен Камен Бряг" се появи информация, че в края на седмицата усилено е бил подготвян кофража за изливането на бетон. "Молим медиите, неправителствените организации, Национален институт за паметниците на културата и Районната инспекция за опазване и контрол на околната среда да вземат спешни мерки за спиране на незаконния строеж!" пишат Владо Руменов и Борислав Попов, членове и съучредители на групата.

Пак в социалната мрежа други граждани отправят апел за намеса в казуса от страна на "Зелените", правоохранителните органи, кмета на Каварна и областния управител на Добричка област. Според публикациите във Фейсбук строителството в археологическия резерват "Яйлата" се извършва въпреки осъдителна присъда срещу инвеститорите, която ги задължава да възстановят околната среда.

Според Петко Ковачев от Института за зелена политика, моментът за възобновяване на строителството умишлено е избран така, че да съвпадне с деня на изборите. По информация на подателите на сигнала, полицията е отказала съдействие, тъй като е ангажирана с охраната на изборните секции и бюлетините, съобщава сайтът на Мрежата за гражданско действие "Блу линк".

Теренът, върху който и в момента се извършва строителство е с площ от около 1.5 дка. По информация от община Каварна инвеститорите, известни в града като братя Павлови, са успели да отменят по съдебен път заповед на кмета на общината Цонко Цонев за спиране на строителството. Сега според него инвеститорите притежавали пълен комплект документи и редовно строително разрешение, което им позволявало да пристъпят отново към реализацията си на проекта в резервата "Яйлата".

Според Тома Белев обаче строителното разрешително е издадено за възстановяване на стара рибарска хижа с навес, която е съществувала на това място и преди, а не за изграждането на нова постройка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.