1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Спокоен и рехав протест на животновъдите

Спокоен и рехав протест на животновъдите

Снимка:

Липсваха селскостопански машини и животни

Символичен брой животновъди се появиха пред сградата на Министерството на земеделието и храните в знак на протест. Те обявиха, че са единни в исканията и не съществуват политически пристрастия, които да ги резидиняват. Протестът не беше подкрепен от селскостопански машини и камиони с животни, както беше обявено по-рано.

Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите сподели, че притесненията им са в две направления-те са отворени за разговори с представители на МЗХ, но никой не обръща внимание на тяхните наболели проблеми.

Втората предпоставка за днешното несъгласие беше фактът, че никой не се наема да им даде информация и обещание дали средствата, които им се полагат през 2013-2014 ще бъдат осигурени.

Г-н Синапов направи една съпоставка със състоянието на животновъдите през изминалата година. Тогава управляващите им осигурили небходимото спокойствие, че техните пари ще бъдат отпуснати. „Все пак  ние сме жертвали всичко за този бизнес и искаме да знаем, че пари за нашето развитие и състояние ще има. Много фермери са изправени пред фалит, масово се затварят ферми, няма износ на продукция, в сектора се извършват много кражби, а парите за пасища не се усвояват по предназначение“, допълни той.

Животновъдите настояват да им бъде дадена яснота дали ще имат възможността да се възползват от евросубсидиите и националните доплащания, планирани за следващата година, и дали сумата от миналата година поне ще бъде запазена. За сравнение те изтъкнаха, че през 2012 г. са разполагали със средстава в размер на 114 млн. лева.

Протестиращите обявиха, че имат намерението да стоят пред сградата на МЗХ докато не получат уверението от страна на министър Димитър Греков. Очаква се към тях да се присъединят още хора.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.