1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Аграрният съвет обсъжда устойчивото рибарство в ЕС

Аграрният съвет обсъжда устойчивото рибарство в ЕС

За Средиземно и Черно море са необходими допълнителни усилия, тъй като много от рибните популации в тези води са изложени на прекомерен улов

Устойчивото рибарство е една от основните теми на последната среща на аграрните министри от Европейския съюз под белгийско председателство. Очаква се участниците да споделят своите основни приоритети за сектора и за квотите за 2025 година. Българският земеделски министър Георги Тахов също участва в заседанието с искане за изменение на Временната рамка за кризисни и преходни държавни помощи.  
 
В своето съобщение по темата Европейската комисия направи преглед на постигнатия напредък по отношение на устойчивото развитие на рибарството в Съюза, осигуряването на баланс между капацитета на флота и възможностите за риболов, социално-икономическите резултати на риболовните флотове на ЕС, както и изпълнението на задължението за разтоварване. 
 
Брюксел изтъква също така, че през миналата година, с изключение на Балтийско море, рибарският сектор е постигнал голям напредък по отношение на устойчивостта. За Средиземно и Черно море са необходими допълнителни усилия, тъй като много от рибните популации в тези води са изложени на прекомерен улов.
Освен това белгийското председателство ще покани Съвета да одобри набор от заключения относно бъдещето на селското стопанство в ЕС. Тези заключения търсят средносрочен и дългосрочен отговор на предизвикателствата, пред които е изправен секторът. 
 
Текстът се фокусира върху няколко направления, а именно: силен и конкурентоспособен селскостопански сектор, насърчаване на иновациите и секторното сътрудничество, необходимостта от опростяване за намаляване на административна тежест, подпомагане на млади и нови фермери и обновяване на поколенията, както и устойчивост на изменение на климата и опазване на околната среда. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.