1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Британските рибари обвиняват Борис Джонсън в измама

Британските рибари обвиняват Борис Джонсън в измама

"Борис Джонсън ни обеща правата над всички риби, които плуват в нашата изключителна икономическа зона, но ни измами", недоволстват рибарите в Обединеното кралство. Според Националното сдружение на риболовните организации сключеният с Европейския съюз договор е отнел на британците голяма част от рибното богатство.
"Джонсън обеща, че нито един рибар няма да страда, но се оказва, че много от нас ще са в много по-лоша позиция, отколкото преди сделката", каза председателят на Сдружението Андрю Локър. Докато Великобритания е била част от Европейския съюз, рибарите са имали възможност да преговарят за квотите и да планират годишния си улов. Сега това вече няма да бъде възможно, смята той.
В отговор на критиките вицепремиерът Майкъл Гоув, който отговаря за преговорите с Брюксел, изтъкна, че сега Великобритания е в много по-силна позиция. "Под общата рибарска политика местните рибари имаха достъп до половината риби в британските териториални води, а при новите условия това количество до 2026 година ще нарасне до две трети", каза той.
 
От икономическа гледна точка рибарството играе малка роля за Обединеното кралство, но има голямо символично значение, както за Острова, така и за Франция. Затова и тази точка беше най-оспорваната при преговорите за търговското споразумение. В края на краищата Лондон трябваше да отстъпи и да се съгласи на преходен период от 5 години, през който европейските рибари ще намалят постепенно своя улов в британски води с 25 %. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.