1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. ЕК с нови мерки за устойчивост в областта на рибарството

ЕК с нови мерки за устойчивост в областта на рибарството

Изменението на климата, загубата на биологично разнообразие и замърсяването на океаните застрашават устойчивостта на рибните ресурси

Пакет от мерки в сектора на рибарството и аквакултурите представи Европейската комисия. Той съдържа четири елемента: за енергийния преход, план на действие за опазване и възстановяване на морските екосистеми, за общата политика в областта на рибарството и доклад за общата организация на пазарите на продукти от риболов и аквакултури.
 
Предложените мерки ще се предприемат постепенно, за да се улесни адаптирането на сектора. Така нареченият „Пакт за рибарството и океаните“ ще подкрепя и пълното осъществяване на общата политика в координация с държавите членки и заинтересованите страни от сектора , включително рибарите, организациите на производители, регионалните консултативни съвети, гражданското общество и учените. 
Настоящата зависимост на сектора от изкопаеми горива е не само неустойчива от екологична гледна точка, но и го прави уязвим в случай на повишаване на цените на енергията, както стана през последните две години. Тогава много кораби останаха в пристанищата и секторът се нуждаеше от финансова подкрепа. В тази връзка Комисията предлага мерки за подпомагане при ускоряването на енергийния преход чрез подобряване на горивната ефективност и преминаване към възобновяеми, нисковъглеродни енергийни източници.
 
Изменението на климата, загубата на биологично разнообразие и замърсяването на океаните застрашават устойчивостта на рибните ресурси. Затова Комисията представя план за действие за морската среда, за да подсили приноса на Общата рибарска политика към постигането на целите в областта на околната среда и да се намали неблагоприятното въздействие на риболовните дейности върху морските екосистеми, по-специално чрез смущенията на морското дъно, при лова на уязвими видове и въздействието върху морските хранителни вериги. Доброто състояние на морската среда, здрави рибни запаси и богато биологично разнообразие са единственият начин да се гарантира бъдеще с просперитет за евопейските рибарски общности . 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.