1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Екипи на ИАРА извършиха мащабна акция на язовир Мандра

Екипи на ИАРА извършиха мащабна акция на язовир Мандра

Проверени са 78 лица извършващи любителски риболов във водите на язовира

През уикенда продължиха засилени проверки срещу бракониери на язовир Мандра. Акцията е част от мащабна кампания срещу нерегламентиран улов на риба. Заради топлото време и липсата на лед в езерата се разрасна нелегалния улов на риба. От началото на акцията за последните 3 дни, инспектори на ИАРА са заловили 26 бракониери, конфискувани са над 4 км. мрежи и повече от 700 кг. незаконно уловена риба. Акции срещу бракониерство то ще има в цялата страна.
 
На 20.01.2020 г. няколко екипа от инспектори на ИАРА са извършили множество проверки в различни райони по бреговете на язовир Мандра. Част от проверяващите са обходили районите около помпена станция „Лукойл“, местност „Узунгерен“, с. Твърдица, с. Димчево – р. Факийска, с. Присад. Други екипи извършват проверка за бракониерски мрежи във водите на язовира с две патрулни лодки на Агенцията.
Проверени са 78 лица извършващи любителски риболов във водите на язовира. Съставени са общо 10 акта за извършени нарушения на Закона за рибарство и аквакултури (ЗРА):
– за извършване на риболов с незаконно поставени мрежи, съгласно чл.17, ал.1, т.1
– за любителски риболов без необходимия за това билет, съгласно чл. 22, ал. 1,
– за незаписан в билета улов (по видове и килограми), съгласно чл. 24, ал.1, т.3,
– за извършване на така нареченото косене (търмъчене), съгласно чл .37,
– за препятстване на проверката, извършвана от контролните органи, съгласно чл. 88
 
С актовете са иззети 4 бр. въдици, 2 бр. макари, 2 бр. лодки, едната от които с мрежа и риба в нея. С констативен протокол срещу неизвестен извършител, на основание чл. 90, ал. 3 от ЗРА са иззети 1 бр. лодка с двигател, 1 бр. мрежа с дължина близо 50 метра и размер на окото около 55 мм.
 
Иззетия улов на рибата от вида сребриста каракуда е дарен на Социален патронаж. – гр. Бургас.

С цел спазване правилата за отговорен риболов и опазване на рибния ресурс, проверки на язовира ще се извършват ежедневно. При съмнение за извършване на нарушения и нередности гражданите могат да съдействат като сигнализират на тел.112.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.