1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. ЕП одобри договор за рибарство с Мавритания

ЕП одобри договор за рибарство с Мавритания

Европейският парламент призовава Мавритания да спре прекомерния улов на малки пелагични запаси

Новото споразумение в сектор "Рибарство" между Европейския съюз и Мавритания получи одобрението на депутатите в Европарламента. Договорът има за цел да засили екологичното, икономическото, социалното и научното сътрудничество.
 
С 557 гласа "за", 34 "против" и 31 "въздържал се" народните представители подкрепиха най-голямото споразумение в областта на рибарството, сключено от Европейския съюз с трета страна. Валидно за шест години, то ще даде възможност на кораби от Франция, Германия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Холандия, Полша, Португалия и Испания да ловят риба тон, дребни пелагични риби, ракообразни и дънни риби във водите на Мавритания. В замяна на максимум 290 000 тона риба Мавритания ще получава 57 милиона евро годишно. Допълнителни над 3 милиона евро годишно ще бъдат използвани за подпомагане на местната риболовна общност.
 
В придружаващата резолюция евродепутатите приветстват ангажимента на Мавритания да направи публични всички свои споразумения в областта на рибарството с други държави, за да гарантира на флота на Европейския съюз същите условия за достъп до мавританските ресурси.
 
Европейският парламент призовава Мавритания да спре прекомерния улов на малки пелагични запаси, който има отрицателни последици за местната продоволствена сигурност и причинява замърсяване на водата. Тези риби се преработват на рибно брашно и рибено масло от хранително-вкусовата промишленост, вместо да се използват за местна консумация, критикуват евродепутатите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.