1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. ЕС и Великобритания се разбраха за риболовните квоти до края на 2021 г.

ЕС и Великобритания се разбраха за риболовните квоти до края на 2021 г.

Сключеното споразумение слага край на първите по рода си ежегодни консултации

Споразумение за риболовните квоти до края на годината постигнаха Европейският съюз и Великобритания. Договорката е направена след дълги преговори, приключили с телефонен разговор между еврокомисар Виргиниюс Синкявичюс и британския министър на земеделието Джордж Юстис.
 
Сключеното споразумение слага край на първите по рода си ежегодни консултации между Лондон и Брюксел относно рибарството, което е част от двустранния договор за търговия и сътрудничество. Преговорите по въпроса започнаха през февруари и успешният им завършек е солидна основа за продължаване на сътрудничеството между двете страни в сектор рибарство, коментират от Европейската комисия.
 
Споразумението регулира риболовните права за британските и европейските кораби във водите около Острова и в тези, принадлежащи към държавите членки на Съюза. В него са определени квотите за 75 рибни популации за тази година, както и количествата, разрешени за дълбоководния риболов през 2022-а. В тази връзка комисар Виргиниюс Синкявичюс заяви: "Договорката дава възможност на флотите да планират своята дейност и е добра новина за рибарите и пристанищата. Тя показва също така, че партньорите от двете страни на Ламанша са в състояние да постигат компромиси и да си сътрудничат и в бъдеще".  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.