1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Европейският съд окончателно забрани електроулова

Европейският съд окончателно забрани електроулова

Според Нидерландия забраната за импулсните тралове няма научна обосновка

Европейският съд потвърди забраната за използване на електричество при риболова в открито море. Тя е издадена през 2019 година след решение на държавите членки и Европарламента.
 
Става дума за т.нар. импулсни тралове, които подплашват рибите със слаби токови удари и ги вдигат от по-дълбоки води, така че по-лесно да се хванат в мрежите. До решението на магистратите в Люксембург се стигна след жалба, подадена от Нидерландия. Тамошните рибарски организации бяха внесли искане за отмяна на забраната в местния административен съд, който го препрати към Люксембург.
 
Обикновеният трал се влачи по дъното на морето и механично вдига рибите и други организми. Природозащитници отдавна критикуват този метод с аргумента, че тези уреди увреждат морското дъно и правят невъзможен целенасочения улов на определен вид риба. Затова привържениците на електрическия трал смятат, че тази технология е по-екологична.
Според Нидерландия забраната за импулсните тралове няма научна обосновка. Европейският съд обаче е на мнение, че в нито една от оценките, даващи предимство на електроулова, не се казва, че методът не уврежда околната среда. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.