1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Министрите одобриха риболовните квоти

Министрите одобриха риболовните квоти

Забавянето при определянето на квотите беше предизвикано от отказа на Великобритания

След дълги преговори, продължили цяла нощ, европейските аграрни министри одобриха риболовните квоти за Северно море, за Северния атлантически океан и за други европейски и международни води. Заседанието беше последното за годината. 
 
Забавянето при определянето на квотите беше предизвикано от отказа на Великобритания да даде на рибарите от Съюза достъп до своите води, изтъкна германският министър на земеделието Юлия Кльокнер. Затова квотите са временни и могат да се променят, ако Лондон и Брюксел все пак постигнат споразумение за бъдещите си търговски отношения.
 
Новите количества ще важат за първите три месеца на следващата година и до голяма степен са изчислени на базата на 25 % от квотите за 2020 година. Изключения в посока нагоре има при скумрията, северноатлантическата треска и обикновената ставрида, тъй като тези видове се ловят предимно през зимните месеци.
 
След срещата Юлия Кльокнер поясни, че определянето на временните квоти представлява гаранция за рибарите в Европейския съюз, че ще могат да продължат да упражняват професията си и през новата година. "За нас е важно да осигурим устойчиво развитие на рибните популации, като в същото време осъзнаваме, че за някои региони рибарството има огромно икономическо значение", каза Кльокнер.
 
Разрешените количества за улов на най-важните видове риба в Северно море и Северния атлантически океан са херинга – 44 000 тона, камбала – 16 000, скумрия – 99 000 и северноатлантическа треска – 170 000 тона.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.