1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Рибарите трябва да имат право на глас, когато се решава къде точно да бъдат изградени ветропарковете

Рибарите трябва да имат право на глас, когато се решава къде точно да бъдат изградени ветропарковете

По темета доклад представи Петер ван Дален, заместник-предаседател на Комисия по рибно стопанство, ЕП

Комисията по рибно стопанство излезе със становище: Рибарите и производителите на аквакултури трябва да имат право на глас, когато се решава къде точно да бъдат изградени ветропарковете. Това е най-важната точка, залегнала в доклада.

Петер ван Дален, заместник-предаседател на Комисия по рибно стопанство, ЕП:

„Виждаме обаче, че има централи, в които на рибарите е позволено да навлизат и да ловят между турбините. Тази възможност съществува, но рибарите рядко се възползват от нея, тъй като има риск мрежите да се закачат в основите на турбините. Важно е да се изтъкне, че рибарите са най-отдавнашните потребители на морското пространство, те живеят от това, че ловят риба в морето. Някои от тях ловят по крайбрежието, други – в дълбоки води, но при всички положения те се нуждаят от пространство.

Ако сте запознати с Общата рибарска политика, трябва да знаете, че там има много правила. Има много публикации, които рибарите трябва да спазват и редица проблеми, които произлизат от разширяването на офшорните ветропаркове. Създават се конфликти за необходимото пространство. Що се отнася до стратегията за вятърната енергия, знаем, че търсенето на електричество в ЕС ще се увеличи с 30%, а това означава, че тези инсталации ще имат нужда от повече пространство. Ще се увеличи и капацитетът на тези ветропаркове – от 12 гигавата сега на повече от 300 гигавата през 2050 г. Днес разполагаме с около 110 офшорни централи с над 5000 турбини. Повечето от тях са в Северно и Балтийско море.

Погледнем ли заетата площ, сега тя е един и половина пъти колкото Люксембург, а след 30 години ветропарковете ще заемат площ, равна на тази на Чехия. Това е и основната тема, за която става дума. Трябва да разгледаме риболовните полета в исторически план и да обмислим как да разпределим пространството в бъдеще.“

В доклада са посочени и други опасности и рискове. Има рискове по време на изграждането на турбините. Освен това те са много шумни – до 130 децибела, колкото произвежда и един излитащ самолет. Има начини за намаляването на нивото на шума, но само с 10 децибела и все още не се знае какво правят рибите при такъв шум. Трябва да се разгледа и въпроса с кабелите между централата и брега, които създават магнитни полета.

Комисията по рибно стопанство стига до заключението, че ветропарковете не би трябвало да имат вредно влияние върху морските екосистеми и биоразнообразието, но все пак има нужда от подробни изследвания. Трябва да се проучат също така социално-икономическите последствия за самите рибари. Какво ще стане с тях, когато ветропарковете се изграждат близо до брега? След две седмици докладчикът Петер ван Дален ще бъде в Сен Мало на френското крайбрежие, където се подготвя строеж на огромна офшорна централа. Рибарите там са силно притеснени за бъдещето на техните риболовни полета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.