1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Сектор Рибарство и контрол Монтана със засилени проверки през уикенда

Сектор Рибарство и контрол Монтана със засилени проверки през уикенда

ИАРА напомня, че започва активния риболовен сезон и контрола върху любителския риболов ще бъде засилен

През уикенда РК Монтана извърши серия от проверки на водни обекти за спазване разпоредбите на ЗРА за извършване на любителски риболов. Съставени са 6 бр. АУАН за адмистративни нарушения и са конфискувани въдици и други риболовни уреди. На река Огоста, при село Лехчево, са заловени лица, извършващи риболов чрез косене. За това нарушение законът предвижда глоба от 1000 до 2000 лв.

При друг случай на река Огоста, в района на град Монтана, е установено лице, което е уловило и задържало риба от вида балканска пъстърва. Съгласно Заповед на министъра на МЗХГ РД09-69/01.02.2019 г. в този участък задържането на тови вид риба не е разрешено. Санкцията за извършено подобно нарушение е от 1500 до 3000 лв. Съставени са и няколко акта на лица, извършващи риболов без валиден риболовен билет.
На язовир Огоста е извършена проверка и на рибарски лодки. Съставен е акт на лице уловило и задържало бяла риба 9 кг., което значително надвишава нормите за любителски риболов.

IARA
  
iara

ИАРА напомня, че започва активния риболовен сезон и контрола върху любителския риболов ще бъде засилен. Необходимо е всички рибари да се запознаят с правилата и нормите за риболов, описани в Закона за рибарството и аквакултурите, преди да предприемат риболовен излет.

Проверките в цялата страна продължават. При съмнения за нередности сигнализирайте на тел. 112.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.