1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Великобритания иска да продава своите миди в ЕС

Великобритания иска да продава своите миди в ЕС

Само няколко месеца след окончателното си излизане от Европейския съюз, Великобритания протестира срещу забраната за износ на миди и други морски деликатеси към Континента. "Няма никакви научни или технически оправдания за забрана на внос на миди от води клас Б в Европейския съюз", изтъкват от британското министерство на околната среда.
 
Според правилата на Европейския съюз морските води са разделени на няколко категории, като клас А се смятат за най-чисти, а клас Б са леко замърсени. Живи мекотелите от категория А са разрешени за внос, без да има нужда преди това да се почистват. Около британските острови водите са от втората категория, което ограничава продажбата на миди и други морски организми на територията на Съюза. С това британският улов се приравнява към този от трети страни, тъй като качеството му не отговаря на стандартите за безопасност на храните, наложени от Брюксел. За Лондон тези ограничения са неприемливи, тъй като се отразяват отрицателно върху бизнеса на крайбрежните рибари.
 
Затова британската страна настоява за преразглеждане на въпроса и за среща с представители на Европейската комисия. От лондонското екоминистерство заявяват, че са готови да предоставят всички необходими документи, доказващи, че техните миди са безопасни. "Европа трябва да се съобрази с нашите високи стандарти, както и с дългогодишната история на търговията с морски продукти", се казва в изявление на ведомството.
 
В отговор на рестрикциите от страна на Съюза в правителствените кръгове в Лондон вече се обмислят евентуални ограничения за внос на храни от Европа, твърдят британски медии. Официално потвърждение няма, но от министерството на околната среда обявиха, че ще преразгледат правилата, някои от които изтичат тази година. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.