1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Йордан Господинов: Очакваме поскъпване на рибата и рибните продукти

Йордан Господинов: Очакваме поскъпване на рибата и рибните продукти

От бранша не изключват и фалити

Ръст в цената на рибата и рибните продукти прогнозират от бранша. То ще е в рамките на 20%, като за всяка фирма ще бъде различно. Причината за увеличението е повишената цена на електроенергията.

Рибата се съхранява дълбоко замразена, а големите хладилни мощности изискват много ток, обясни Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ.

„Едно предприятие с хладилни съоръжения, което е плащало 20 000 лв. ток за август месец 2020 година, е платило 43 000 лв. ток за същия месец на 2021 година. Това е повече от двойно. От коментарите, които Управителният съвет отправи, се очаква, че ще има около 20% увеличение на рибата и рибните продукти. Зависи от това какви са видовете, дали са уловени, дали са доставени. Преди година и половина-две един контейнер за замразена риба пристигаше от азиатските пазари за около 3 000-4 000 евро. Един контейнер вече е 12-15 000 евро.“

Освен от по-високите производствени и транспортни разходи, от бранша страдат и от намалена консумация на риба и рибни продукти в световен мащаб, заради пандемията от Ковид-19.

„С на 20-30% за един шестмесечен период намаля търсенето на риба. При фирмите, които преработват риба и търгуват с големите хранителни вериги, намалението е с между 30-60%. При различните фирми е различно. Всички видове риби си имат ниша за консумация. Например при пъстървата също има отражение, въпреки че стопанствата за пъстърва в България произвеждат достатъчно, за да захранват нашия пазар.“

Производителите в сектора не могат да се възполват от схеми като 60/40 и 80/20, а подпомагането, което са получили не е достатъчно, допълни Йордан Господинов. От браншовата организация прогнозират и фалити. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.