1. Начало
  2. Новини
  3. Автомобили за бизнеса
  4. Електричество или дизел - кое е по-изгодно за превоз на пътници и товари

Електричество или дизел - кое е по-изгодно за превоз на пътници и товари

Няколко примера от предстоящото TRUCK EXPO 2022

Тежките и лекотоварните превозни средства, включително автобусите, са отделили 1/3 от емисиите от трафика през предпандемичната 2019-та година. Очакванията са, че въпреки COVID-19 и военните конфликти, превозът на стоки и хора ще продължи да се увеличава в средносрочен план, а това ще води до още по-голям трафик, повече шум, повишен разход на гориво и по-високи емисии на въглероден диоксид.

Какво предприема Европейският съюз

За да намалят емисиите на CO2 от търговските превозни средства, регламентите на ЕС целят понижаване на средното производство на емисии с 15% до 2025 г. и с 30% до 2030 г. Един от инструментите за това е въвеждане на дял на превозни средства с нулеви и ниски емисии при възлагането на обществени поръчки. Такива трябва да бъдат автомобилите за обществения пътен транспорт, специализираните пътнически услуги, събирането на отпадъци, пощенски и колетни услуги. Има и подцели за автобусите с нулеви емисии. Заради неприлагане на изискванията, срещу няколко европейски държави, след които и България, текат наказателни процедури. Това, съчетано с нарастващите цени на горивата, създава значителни проблеми за логистичната индустрия.

Отговорът на производителите на автомобили

По-строгите екологични разпоредби и нарастващите цени на горивата налагат преосмисляне на начина, по който индустрията проектира двигателите, разказват от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), организатор на най-голямото изложение за товарни автомобили у нас – TRUCK EXPO. По време на автомобилния форум тази година всички големи световни марки ще покажат нови технологии за задвижване както при конвенционалните, така и ползващите алтернативни горива и изцяло електрически модели.

Няколко примера от предстоящото TRUCK EXPO 2022

Да започнем с електрическия градски автобус Novociti Volt на ISUZU, чиято българска премиера ще се състои именно на изложението в Пловдив. 8-метровото возило отговаря на всички изисквания на ЕК за „чисто превозно средства“ за обществен транспорт - нулеви емисии, нисък шум, модерен интериор, висока маневреност и ниски експлоатационни разходи. Батериите са разположени на покрива, което отваря допълнително пространство за комфортно пътуване на 52-ма пътника и пробег до 300 км с едно зареждане. Самото зареждане може да се направи по конвенционален начин (AC - 22 кВ) за 8,5 часа или бързо (DC - 150 кВ) – за два, като се използва един и същи щепсел. И още нещо важно – има система за оценка на водача, която анализира консумацията на енергия и повишава експлоатационната ефективност.

Още един модел на ISUZU – KENDO дава поглед към иновациите, но в конвенционалните двигатели. 12,3-метровият дизелов автобус e с Euro 6 двигател Cummins, който достига мощност 370 конски сили при 2100 об./мин. Резервоарът за гориво побира 350 л, а този за добавката AdBlue – 43 л. И тук има система за оценка на водача, различни режими на шофиране и нисък разход на гориво. Капацитетът на автобуса е 59 места, а оборудването на салона включва различни екстри, като накланяне на облегалките, степенки за краката, масички и подлакътници, завеси за прозорците, USB портове за зареждане – все неща, които правят градските пътувания или междуградския транспорт на къси разстояния наистина удобен за пътниците.

isuzu

При камионите на DAF намаляването на въглеродния отпечатък е съчетание от подобрена горивна ефективност и ненадмината аеродинамика за оптимизиране на разхода на гориво и CO2.  На TRUCK EXPO нидерландският производител ще покаже новата си гама тежкотоварни автомобили за международен транспорт, проектирани съобразно новите еврорегулации за тегла и размери. DAF XF, XG и XG+ постигат с до 10% по-нисък разход на гориво с изцяло нова геометрия на кабините - заоблени форми, извито предно стъкло, значително подобрена шумоизолация, цифрови камери вместо огледала и оптимизирана ефективност на силовата линия. Част от елементите на технологията за отвеждане на въздушния поток под кабината и около колелата са заимствани от инженерните разработки във F1, което допълнително подобрява аеродинамиката.

Голяма роля в намаляването на въздушното съпротивление на всяка товарна композиция, а оттам и за редуциране разхода на гориво и емисиите, имат ремаркетата и полуремаркетата. Тази година TRUCK EXPO отваря широко вратите си за водещите производители, някои от които ще видим за първи път на изложение в България. SCHMITZ CARGOBULL, MEGA, KÖGEL, MEILLER, KNAPEN, DOLL, WEKA, HÜFFERMANN, SCHWARZMÜLLER, OZ TREYLER, LAMBERET и др. ще покажат най-доброто, което в момента се предлага на пазара. Разнообразието е толкова голямо, че чак изненадва. OTTO-TRAILER например ще представи добре познатото самосвално полуремарке с алуминев кош MegaLight 3, известно с ниското си тегло, здравина и оптимална комплектовка. Редом до него ще изложи новото си поколение полуремарке за превоз на инертни материали MegaFort – премиера за България и Източна Европа, както и MegaTimber – удобно ново решение за превоз на дървесина. Не пропускайте да разгледате! TRUCK EXPO 2022 ще се проведе от 16 до 18 юни в Пловдив, на територията на Международния панаир. Всички стоки, продукти и услуги, свързани с товарната автомобилна индустрия, ще са там. Регистрирайте се и влезте безплатно: https://truckexpo.eu/visitors/registration-2.html  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.