1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. БАБ изказва своите благодарности към МЗХГ

БАБ изказва своите благодарности към МЗХГ

За българското биоземеделие предстоят по-добри дни

Българска Асоциация Биопродукти високо оценява решението на екипа на Министерство на земеделието, храните и горите да насочи 40 млн евро към българските биопроизводители като размрази мярка 11 „Биологично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони, която беше блокирана в продължение на три години. Това е изключително важно послание за всички реални биофермери и глътка въздух за тези биопроизводители, които през последните години не получаваха никакво подпомагане и по този начин бяха поставени в изключително неравностойно положение спрямо колегите им, успели да кандидатстват по мярка 11 в първите две години и получаващи подпомагане. Това се казва в съобщение на асоциацията.

Изразяваме своето задоволство от постигнатото решение за ограничения при кандидатстването, които от една страна да гарантират, че средствата ще достигнат до максимален брой биопроизводители, а от друга страна – че няма да има изцяло ощетени браншове. Това беше наистина трудно решение, постигнато в условията на засилен диалог, излагане на аргументи и взаимни компромиси от страна и на представителите на бранша, и от администрацията.

От БАБ изразяват своята благодарност на Министъра на земеделието, храните и горите – г-жа Десислава Танева, на целия екип на Министерството и на експертите, които работиха усилено и експедитивно за реализиране на това решение. Благодарим и на участниците в Комитета по наблюдение – наши колеги от други асоциации и представители на администрацията, които подкрепиха взетото компромисно решение за разпределение на средствата в условия на ограничен бюджет.

Вярваме, че за българското биоземеделие предстоят по-добри дни и се надяваме българските потребители да имат все по-голям достъп до чисти, здравословни и достъпни родни биопродукти.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.