1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Българска Асоциация Биопродукти внесе становище във връзка с предлаганите промени в ЗСПЗЗ

Българска Асоциация Биопродукти внесе становище във връзка с предлаганите промени в ЗСПЗЗ

От асоциацията предлагат да бъде добавена възможност за сключване на споразумения за стопанската 2016-2017 г. и за трайните насаждения

БАБ входира в МЗХ своето становище относно предлаганите промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. В него се предлага удължаване на сроковете за сключване на споразумения за настоящата стопанска година не само за пасищата и ливадите, а и за трайните насаждения. По принцип с предлаганите промени се премахва забраната за сключване  на споразумения както за постоянно затревените площи, така и за трайните насаждения. В преходни и заключителни разпоредби обаче е даден възможност за удължаване на сроковете за споразумения единствено за пасищата и ливадите. Това поставя в невъзможност ползвателите на трайни насаждения със сключени дългогодишни ангажименти по ПРСР, в чиито масиви има бели петна или общински пътища, да сключат споразумения и да придобият правно основание, така че да могат да очертаят имотите си презнастоящата година.

БАБ предлага да бъде добавена възможност за сключване на споразумения за стопанската 2016-2017 г. и за трайните насаждения, за да не бъдат прекратявани поети ангажименти от биопроизводители.

Становището ще бъде внесено и в Народното събрание, където предстои да се гледа законопроекта.

Вижте документа в прикачения файл...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.