1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Био земеделието в България пред нови предизвикателства

Био земеделието в България пред нови предизвикателства

Шеста международна конференция по време на АГРА 2020 със специалното участие на Нидерландия

Фермери, производители и търговци на био храни, български и чуждестранни специалисти и учени, както и представители на държавните институции и общините се събират на международна конференция „Био земеделието в България: Ще успеем ли да рестартираме системата?“ на 20 февруари в Пловдив по време на Международното селскостопанско изложение АГРА 2020. Организатори са Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите, Българска Асоциация БИОПРОДУКТИ и АГРО ТВ.

Конференцията ще бъде открита от заместник-министъра на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов и посланичката на Холандия Беа тен Тъшер. Нидерландия е страната-специален гост на това шесто издание на форума.

Нидерландия - близо три пъти по-малка от България, но с близо три пъти по-голямо население, има водеща роля в света в аграрните технологии, включително и в био земеделието. 75 хиляди хектара (4%) от земеделската площ на страната се обработват по биологичен начин. Както площите, така и сертифицираните био компании непрекъснато се увеличават. Делът на био продуктите на пазара е нараснал през миналата година на 4,3 процента. Нидерландските био производители са единствените в Европейския съюз, които не получават подпомагане на площ за био производство. И това е ценен опит за българските био производители, които ще бъде споделен на конференцията наред с още една важна тема: амбициите на Нидерландия да бъде лидер в кръговото земеделие след десет години. Страната вече има разработена визия и план за действие, а нидерландските производители и преработватели са окуражавани да търсят за „затварянето“ на кръга във фермите си партньори в други страни, като България може да бъде сред тях.

Конференцията „Био земеделието в България: Ще успеем ли да рестартираме системата?“ се провежда в ключов момент за българския био сектор. Едно от сериозните предизвикателства за българските био производители е, че пазарът продължава да изпреварва производството. След трусове, промени в нормативната уредба и няколко години без финансово подпомагане от 2020 година се очаква да бъде отворен нов прием за подпомагане на био производители: 40 млн. евро, предназначени за био фермерите през следващите три години, но с допълнителни условия. От 2021 в сила ще влезе нов регламент за биологичното производство, публикуван от Европейската комисия. Една от целите на стратегията „От фермата до трапезата“, подробности по която се очаква ЕК да представи скоро, е увеличаване на биологичното производство. IFOAM, Международната федерация на движенията за органично земеделие настоява тази цел да бъде обвързана с конкретни измерими индикатори, като например 20% от земеделската земя в ЕС да бъде био до 2030 година (7,2% през 2017).

На конференцията ще бъдат обсъждани новостите в законодателството и правилата за подпомагане на българските био производители, добри био практики, нововъведения и иновации, нови продукти и възможности за реализация им, както и последните резултати от научни изпитвания в био ферми. Специално внимание ще бъде отделено на „историята на успеха“ на най-добрите български био марки.

Ще бъдат представени успешните резултати по проекти, изпълнявани в България - „Общата селскостопанска политика – от полза за всички нас“, както и пан-европейските инициативи Relacs и Liveseed, в който има и трима нидерландски партньори. Сред специалните говорители на конференцията е Marian Blom – Project Manager “Knowledge & Innovations” -BIONEXT, която обединява трите големи био асоциации в Нидерландия: на фермерите, на преработвателите и на търговците. Пазарните тенденции и възможности за реализация на био продукти ще бъдат представени от нидерландската компания Tradin Organic, водещ търговец на био семена и плодове за хранителната промишленост.

Предвидена е и дегустация на био продукти на български производители.

Подробна програма за събитието (на английски).
Предварителна регистрация за събитието върви до 20 февруари 2020 г. на headoffice@bioselena.com



 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.