1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Биохраните са хит на пазара за Коледа

Биохраните са хит на пазара за Коледа

Цените на екопродуктите са по-солени, но не липсва търсене

 

 

Любителите на чистата природа и екопродуктите може да напазаруват своите подаръци по време на коледния базар за биологични храни, напитки, козметика и облекло, който се провежда до петък в сграда № 10 на Бизнес парк София.

Двадесет и шест фирми, производители и вносители на биологични храни, напитки и козметика, представиха вчера своята продукция. Организатори на събитието са Бизнес парк София, Фондацията за билогично земеделие "Биоселена", Екологичното сдружение "Горичка", Българската фондация "Биоразнообразие" и "Био България".

Уникално зелено сирене предлагат от тетевенското село Черни Вит. Лично кметът Цветан Димитров разказва за продукта, които има аналог само в един регион на Испания. За да се възроди производството, което почти замряло през 60-те години на миналия век, ентусиасти са търсили рецептата по всички махали на селото. Технологията обаче изисква да се ползват дървени съдове, за да се развие плесента, освен това сиренето се приготвя от чисто овче мляко, което не трябва да се пастьоризира. Хигиенните норми на нашето законодателство обаче са доста строги в това отношение и не позволяват да се използва подобно мляко. Те са пречка за масовото разпространение и на крочмака. Храната с това странно име се приготвя в плевенското село Ракита и може да се намери в някои софийски хотели заради упоритостта на производителя, който се опитва да популяризира тази вкусна млечна смес. И двата продукта се предлагат на щанда на Slow Food - организацията, която работи в момента по повече от 270 проекта в областта на биохраните.

В механата на биохотел "Моравско село" ще ви предложат храни от продукти, които сами са отгледали. В тяхното стопанство има крава, овце, прасета и кокошки, а от градината си вадят екологично чисти зеленчуци и плодове. Ако не можете да ходите толкова далеч, за да опитате от техните продукти, по време на базар има възможност да си ги закупите. Цените са по-високи от обичайните, но за сметка на това стоката е отгледана без торове и е чиста от пестициди. 50 стотинки струва райска ябълка от градината на хотела, две кила ябълки е 5,90 лв., половинка боб излиза 5 лева, а за 2 кг лук трябва да се платят 2,50 лв.

В дървените къщички на открито може да се дегустират екологични храни и да се види как се правят биохляб, био кисело мляко, биосирене и биосладко от малини. Постоянно ще работи биоскара с подходящо допълнение от биобира и греяно биовино. От щанда на Екологичното сдружение "Горичка" може да се купят продукти с кауза - книги, тениски, чанти и торбички, за да стане ясно какво е това зелен офис, бизнес обучение за екологична отговорност и много идеи за Зелена Коледа.

 

 

Етикети биохрани
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.