1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Биологичният мед в Европа - 20 евро за килограм

Биологичният мед в Европа - 20 евро за килограм

В България - 20 лева

 

До 20 евро стига цената на килограм биологичен мед от монофлорен произход в страните от западна Европа. У нас килограм такъв мед струва около 20 лева. Това съобщиха на пресконференция членове на Столичния браншови пчеларски съюз и Пчеларска кооперативна организация Агрокооп „Нектар“, предаде Агенция “Фокус”. Преди 2 години килограм мед от типа „букет“ е струвал 5 лв., сега струва от 6 до 8 лева. До 9 лева са монофлорните медове, които са от кориандър, магарешки бодил, липа, акация, лавандула, и до 10 лева е мановият мед.

Биологичният мед си проправя сигурен път на българският пазар. Той е по-скъп с 50% и повече от конвенционалния мед, но търсенето дори надвишава предлагането. Символите върху буркан биологичен мед са изписани на различни езици „биологично земеделие“, българския символ за биологично земеделие, който представлява калинка на зелен фон и наименованието на сертифициращия контролен орган.

Проблемите при пчеларството са външни и вътрешни, според проф. Николай Симеонов, член на УС на столичната организация. Външните са свързани предимно с влиянието на околната среда, замърсяването на почвите с пестициди и тежки метали, а вътрешните са свързани с неправилните действия на самите пчелари, като това включва и използването на непозволени препарати.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.