1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Биоземеделците са срещу разпространението на генномодифицираните култури

Биоземеделците са срещу разпространението на генномодифицираните култури

Голяма част от страните, които са въвели такива култури вече съжаляват

Националната асоциация на биоземеделците не е съгласна с пускането на генномодифицирани организми в природата, става дума за пускането на генномодифицирани култури, информира Веселина Ралчева, председател на Националната асоциация на биоземеделците.

Голяма част от страните, които са въвели такива култури, вече съжаляват, защото веднъж пуснати на определени територии тези територии се заразяват, тъй като става дума не само за култури, а и за съответните препарати - пестициди, торове, които са специфични за генномодифицираните култури. Така тези територии стават неизползваеми за конвенционално земеделие, а какво остава за биологичното.

По този начин върху една малка територия, каквато е тази на България, скоро просто няма да остане място за друг вид земеделие. Ще загубим един уникален шанс с нашето биоразнообразие и с нашата уникална природа да се наложим като марка и като качество в света. Потребители на българските земеделски продукти на световния пазар и в момента има, без да сме развили генномодифицираното земеделие. Дори все повече там се търсят именно продукти, които са екологично чисти, а не подложени на модификация, допълни Ралчева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.