1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Бисфенол А и начините, чрез които можем да се предпазим от него

Бисфенол А и начините, чрез които можем да се предпазим от него

93% от американците имат следи от бисфенол в организма си

Бисфенол А (познат още като BPA) е синтетичен естроген използван за втвърдяване на поликарбонатните пластмаси (от които са направени голяма част от пластмасовите бутилки и бебешките шишета), както и за епоксидни смоли, които се използват за опаковка на храни и покритие на съдове и кутии за храни и напитки.

Британски учени доказаха, че химикалът бисфенол А в пластмасовите изделия може да предизвика сърдечно-съдови заболявания, съобщи Science Daily. Изследването, публикувано в PLoS ONE, анализира резултатите от две мащабни проучвания, които проследяват вредното влияние на химикала върху здравето на човека. Специалистите са установил, че бисфенол А увеличава с една трета риска от коронарна болест на сърцето. Откритието налага промени в съществуващите нормативи за употребата на химикала при производството на съдове за хранене, допълват учените.

Проучване сред американците сочи, че 93% от тях имат следи от бисфенол в организма си. Доказано е, че излагането на бисфенол води до нарушения на ендокринната система, хормонални и репродуктивни нарушения, рак, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и други. Както и с много други вредни вещества, бисфенолът е най-опасен за бебетата и малките деца.

За да се предпазят потребителите от прием на Бисфенол А, е необходимо да спазват следните правила: Намалете до минимум купуването на опаковани и консервирани храни, защото в почти всички опаковки (дори стъклените) може да има следи от бисфеннол А. Ако храните бебето си с адаптирано мляко, избирайте това на прах, за което е доказано, че има най-малко следи от бисфенол А. Избягвайте течната и готовата за консумация бебешка формула. Купувайте пресни или замразени зеленчуци, а не тези в консерви.  В готовите за консумация консервирани супи или паста са открити най-много следи от бисфенол А.  Не слагайте пластмасови съдове в микровълновата и не ги пълнете с горещи течности. Поставяйте ги на най-горния рафт в миялната машина, където водата е по-хладка или ги мийте на ръка. Не използвайте стари и надраскани бутилки от вода. Използвайте бутилки от неръждаема стомана без пластмасово покритие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.