1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Близо 400 души излязоха на протест срещу генномодифицираните храни

Близо 400 души излязоха на протест срещу генномодифицираните храни

Протестиращите смятат, че ако законът се либерализира, ГМО и базираните на тях стоки ще залеят българския пазар

Близо 400 души се събраха на протестно шествие срещу промените в закона за генномодифицираните организми, които бяха приети на първо четене в парламента съобщи dariknews.bg. Измененията предвиждат да се либерализира режимът за използването им. Ако бъде приети окончателно промените в закона, ще отпадне забраната за освобождаване на геннномодифицирани организми в околната среда, в защитени територии и на 30 км около тях. Организаторите на протеста заподозряха, че зад промените стоят лобистки интереси на големи монополистки компании. Само една фирма има интерес от отглеждането на генномодифицирани организми  у нас - американската "Монсанто".

Адвокат Свилен Овчаров твърди следното „Самото модифициране е едно изобретение, което се издържа от американски компании. Всъщност те източват всички пари, целият този земеделски бранш, и ги изнасят за Америка, а тук нищо не остава като печалба, за да се платят данъци. Ако се либерализира режимът на научната общност, надеждите са „Мосанто" да има вече икономически интерес да дойде в България и евентуално да финансира техни научи разработки. Затова и те приемат толкова ниски отстояния без научи аргументи, а уж са 15-членен съвет от учени. Тези учени дават едни икономически обосновани, а не научно обосновани препоръки на МОСВ. Те искат законът да е работещ, което за тях значи да стане икономически изгодно „Мосанто" да дойде в България. Това, което те не могат да направят в други страни в Европа, и ако започнат каквито й да е било действия в полза на ГМО, евроскептицизмът ще скочи".

Протестиращите смятат, че ако законът се либерализира, генетично модифицираните организми и базираните на тях стоки ще залеят българския пазар, а последиците са непредсказуеми. Освен това родните сортове зърнени култури или плодове може да изчезнат и загубата им да е необратима. Въпреки настояването на всички заинтересовани страни, писмото от Европейската комисия, което според Министерството на околната среда и водите задължавало България да хармонизира законодателството си с европейското, либерализирайки режима, все още не е показано публично. Според протестиращите - в близо 94 % от внесените в страната храни е констатирано наличието на 2 % от генномодифицирани организми при допустима норма 0,4 %. Природозащтниците определиха промените в ЗГМО като лобистки, тъй като покарвали интересите на големи компании, които се занимават с изследване на ГМО или внасят храни. Компании от този тип се възползвали от ниската информираност в страни като България, така че да могат да извършват своите изследвания и опити. Протестиращите казаха, че нямат нищо против изследването на ГМО, но не трябва да се пуска освобождаването им в околната среда.

Природозащитниците твърдят, че дискусията по промените с неправителствените организации и МОСВ не се състояла. На път е да създадем закон, който по никакъв начин не превежда превантивна защита. Трябва да се изучи как точно вреди ГМО върху генетичните особености на гените. Настоява се още да се изготви правилник, който да показва в детайли как и при какви условия трябва да се освобождава ГМО в околната среда. ГМО са силен замърсител и водят до непредвидими последствия и за околната среда, и за здравето на хората. Законът е престъпен спрямо отговорността ни към бъдещето, смятат природозащитници.

Националната научна асоциация по пчеларство счита, че пчелите ще се превърнат в замърсители на околната среда, след като имат допир с генномодифицирани растителни култури. Така ще се стигне до замърсяване на околната среда с ГМО до няколко години и така автоматично ще изчезне биологичното земеделие. Прашецът от генномодифицираните растения може да попадне в пчелния продукт – пчелен цветен прашец, което може да го направи вреден и опасен за здравето. Исканията на пчеларите са на по-малко от пет километра от пчелини да не се засаждат генномодифицирани култури, а така също и да бъде криминализирано замърсяването с ГМО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.