1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Европейските фермери искат отмяна на забраните за генномодифицираните култури

Европейските фермери искат отмяна на забраните за генномодифицираните култури

Снимка:

Фермерите смятат, че генномодифицираните култури са един от възможните варианти за решение на проблемите на съвремието

Мрежата на селскостопанските производители в сектора на биотехнологичното земеделие (FBN), в която участва и Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) призовават лидерите на Европейския съюз за незабавна отмяна на забраните в сила по отношение на генномодифицираните култури на територията на цяла Европа, които са необосновани, както от научна, така и от законова гледна точка. Предложението е записано в декларация, която бе представена от FBN на депутати от Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент (ЕП) по време на работна кръгла маса на 11 ноември организирана от Ричард Ашуърт, депутат от Комисията по земеделие в ЕП.  По време на дебата изпълнителният директор на АЗПБ Светлана Боянова презентира опита на България и Румъния със земеделските биотехнологии в двете страни преди и след влизането им в Европейския съюз. Фермерите от ЕС се обединиха около становището, че генномодифицираните култури са един от възможните варианти за решение на част от проблемите на съвремието – финансовата криза и изхранването на животните, както и климатичните промени.
 
По време на визитата си Боянова се срещна с българския депутат в земеделската комисия на Европейския парламент (ЕП) Мария Неделчева, която е представител на ГЕРБ в Европейската народна партия. Това е първа среща, но се надявам да се превърне в постоянен открит диалог относно проблемите на земеделските производители и предизвикателствата пред тях, изрази надеждата си г-жа Боянова пред евродепутат Неделчева. „ГМО културите са един от начините да се справим с предизвикателствата на днешното време, промените в климата и кризата с фуражите.

Към настоящият момент основната пречка пред българските фермери за достъп до тази технология са забраните, които са въведени от закона и най-вече изискването да има 30 километра разстояние от защитените зони, попадащи в територията на националната екологична мрежа, което не дава никаква възможност на земеделските производители да ползват тази технология”, коментира Боянова. Мария Неделчева подкрепи думите на Светла Боянова и допълни, че биотехнологиите и отглеждането на генномодифицирани култури при строг контрол е едно реално решение на глобалните проблеми. Тя подчерта, че не трябва да се стига до крайности и да се отричат както икономическите ползи и повишаване на конкурентоспособността на европейското земеделие, така и ползите за околната среда и намаляването на емисиите от въглероден двуокис чрез използването на ГМО технология.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.