1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Франция няма да постигне целта си за 15% от биоплощите

Франция няма да постигне целта си за 15% от биоплощите

В средносрочен план ситуацията ще се подобри

До 2022 година, когато изтича мандатът на сегашното правителство, Франция няма да успее да постигне целите си в сектора на биологичното селско стопанство. Това призна земеделският министър Жулиен Дьонорманди на заседание на кабинета.
 
Избраното през 2018 година правителство си беше поставило амбициозната цел до края на своя 4-годишен мандат да увеличи размера на биоплощите до 15%. Според министъра това няма да се случи, като към 2022 година тези площи ще са най-много 12 на сто, въпреки че секторът е разполагал със субсидии от един милиард евро, предоставени от държавата. Дьонорманди посочи, че това се дължи отчасти на бавните процеси при преминаването към биоземеделие, и отчасти на мудната работа на властите.
 
Въпреки това ресорният шеф е оптимист, че в средносрочен план ситуацията ще се подобри, най-вече благодарение на средствата, които се очакват по линията на реформираната Обща селскостопанска политика. 
Изказването на Дьонорманди е реакция на призив, публикуван в редица френски вестници и подписан от повече от 300 политици от всички партии, които настояват правителството да окаже по-сериозна подкрепа на биологичното селско стопанство. Сред подписалите апела са депутати, кметове, представители на големите градове и сенатори. Те припомнят, че поставената през 2018 година цел е включвала и в търговската мрежа да се предлагат поне 50% устойчиво произведени храни, а делът на биопродуктите в училищата да достигне 20 на сто.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.