1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Германски биофермери подаряват картофи

Германски биофермери подаряват картофи

Биофермери от германската провинция Долна Саксония излязоха на протест

Биофермери от германската провинция Долна Саксония излязоха на протест пред супермаркет за биопродукти и подаряваха своите картофи. Причината за тяхното недоволство е, че магазинът продава вносна стока.
 
С акцията си в град Люнебург стопаните изразиха своето несъгласие с политиката на магазина да предлага на клиентите си пресни биокартофи от Египет, вместо произведените на място.
 
"В нашите складове имаме достатъчни количества с много добро качество, но вместо да дойдат при нас, търговците внасят стока от Северна Африка", обясниха фермерите своята протестна акция.
Интересното в случая е, че повечето други супермаркети в региона предлагат биокартофи от локално производство, докато веригата, заставаща зад понятия като устойчивост, регионалност и екологично земеделие, внася стока от хиляди километра.
 
Регионът около Люнебург е един от центровете на биологичното селско стопанство в провинция Долна Саксония. Всяка година стопаните там отглеждат биокартофи на площ от около 700 хектара. Освен че подаряваха стоката си на всеки желаещ, стопаните изпратиха и протестно писмо до централата на веригата супермаркети, която се намира в Бавария. Компанията има десетки филиали в цяла Германия и за миналата година отчита оборот от милиард и половина евро. Спрямо 2019-та това е ръст от 24 процента, или 285 милиона.  
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.