1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Инициативен комитет готви протест срещу либерализирането на режима на ГМО

Инициативен комитет готви протест срещу либерализирането на режима на ГМО

От комитета настояват да се запази забраната за освобождаване на ГМО в околната среда

„Като български родители и граждани настояваме България да остане зона, свободна от генетично модифицирани организми (ГМО)” пише в петицията на инициативния комитет. Подписката, която ще бъде изпратена до всички отговорни институции, призовава за широка обществена дискусия преди да се предприемат важни законодателни промени, засягащи здравето, околната среда, биологичното разнообразие и земеделието.

От комитета настояват да се запази забраната за освобождаване на ГМО в околната среда, записана в чл. 79 от Закона за генетично модифицираните организми, както и да се запази забраната освобождаването им в защитени територии и на 30 км около тях, записана в чл. 80 от същия закон.

Според създателите на петицията има съмнения за вредно въздействие върху човешкото здраве и околната среда при отглеждане и употреба на ГМО продуктите. Те искат и изрична забрана на царевичния хибрид МОN810 и припомнят, че той е забранен в 6 страни, членки на ЕС, чиито законодателства са изцяло хармонизирани с европейските изисквания и директиви.

Нашата страна е между държавите с най-голямо биологично разнообразие в Европа. Няма да опазим биоразнообразието в страната ни, ако допуснем свободното използване на генетично модифицирани организми, е мнението на организаторите на протеста. Те алармират, че е невъзможно съвместното съществуване на генетично модифицирани и не-генетично модифицирани култури. Полените на генетично модифицираните култури се разнасят на стотици километри и замърсяват традиционните култури, както и дивите растения. Новите протеини, синтезирани от ГМО, могат да засегнат редица полезни видове и да окажат отрицателно въздействие върху цели хранителни вериги. Инициаторите на петицията допълват и че традиционните български култури и екологично чисти хранителни продукти ще бъдат генетично замърсени и ще загубят своите пазари и конкурентоспособност. Последствията за българското биологично земеделие ще са необратими.

На този адрес може да се запознаете с цялата петиция и да научите подробности за протеста, който е предвиден за 13 януари пред сградата на Народното събрание.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.