1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Конференция "Храната и природата в България в полза на зеления устойчив бизнес"

Конференция "Храната и природата в България в полза на зеления устойчив бизнес"

Форумът ще се проведе днес във Френския институт

Експерти и предприемачи в биологичното производство и устойчивия туризъм ще участват в конференция "Храната и природата в България в полза на зеления устойчив бизнес" днес (9 май 2014 г.) във Френския институт. Организаторите на събитието с международно участие от "Зелени дни" обещават, че по време на събитието ще представят позитивни примери на съчетаване на двете дейности за устойчиво икономическо развитие на България.

По време на конференцията ще се дискутират проблемите в политиката, културата и правната рамка на тези два сектора на бизнеса, като се търсят варианти за тяхното решаване.

Целта е да се обединят опитът и експертизата на най-успешните български фирми, неправителствени организации и българските институции в основните две области на зеления устойчив бизнес: биоземеделието – производители и търговци, и устойчивия туризъм – туроператори и къщи за гости; лектори експерти и презентатори практици в сферата на устойчивото развитие в тези две области.

Гости на събитието ще бъдат френският посланик Н. Пр. г-н Кабан, представител на швейцарския посланик Н. Пр. Регина Ешер, зам.-министър Бранимир Ботев от Министерството на икономиката и енергетиката, председателят на Френско-българската търговска камара Стефан Дюлае и други важни лидери и експерти от България, Франция, Швейцария и Норвегия.

"С помощта на дългогодишния опит на Франция и други европейски страни, както и на няколко успешни родни предприемачи ще подчертаем позитивните бизнес примери и пресечните точки между тези два сектора от икономиката ни, все още далеч от реалните възможности за тяхното развитие в България", обясняват организаторите на конференцията.

Особено внимание ще се обърне на възможностите за производство, трудностите със сертифицирането и предлагането на качествена местна храна и за налагане на локални запазени марки от традиционни за даден регион селскостопански продукти. "Качествената и чиста местно произведена храна заедно с уникалното природно и културно наследство на България трябва да бъдат акцент във всеки локален туристически продукт. По този начин местната продукция ще си създаде търсене и ще получи достъп и признание на вътрешния и международния пазар", смятат от БААТ и партньорите на "Зелени дни", според които това ще осигури постоянен поминък и възходящо икономическо развитие на все повече местни граждани в отделните селски и планински райони на страната.

Поканени са кметове и лидери на мнение от малки населени места в България, предприемачи, желаещи да стартират бизнес в биопроизводството и устойчивия туризъм, студенти и преподаватели от съответните специалности в седем български университета.

Петият фестивал-изложение "Зелени дни", който започва тази събота (10 май), се организира от Българската асоциация за алтернативен туризъм, Спортно-туристическа агенция "Одисея-ин" с подкрепата на Столична община, Министерството на икономиката и енергетиката, посолството на Република Франция, посолството на САЩ, ключов спонсор е Прокредитбанк.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.