1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. МЗХ е поискало да се удължи с една година подпомагането на биопроизводителите

МЗХ е поискало да се удължи с една година подпомагането на биопроизводителите

Снимка:

Положителен отговор от ЕК би решил проблема на около 270 земеделски стопани

Министерството на земеделието е поискало миналата седмица от Брюксел да се удължи с една година подпомагането на биопроизводителите, които бяха заплашени от "нулева" година за евросубсидиите. Това стана ясно вчера, 18 март, по време на конференцията "Био ли е бъдещето на българското земеделие", организирана от вестник "Сега", "Ивент Дизайн" и "Слоу Фууд България" с подкрепата на Европейската комисия.

Положителен отговор от ЕК би решил проблема на около 270 биопроизводители, които са поели задължение да обработват по екологичен начин земята си за 5 години. Тъй като техният ангажимент е изтекъл през 2013 г., през тази година те бяха изключени от подпомагането. Затова от Българската асоциация "Биопродукти" неколкократно алармираха, че производителите, основали биоземеделието у нас, ще останат без субсидии.

Наредбата за агроекологичните плащания бе обнародвана вчера. Според нея през тази година няма да се приемат заявления за подпомагане на биопроизводителите, а само за поети през предходните години агроекологични ангажименти. Ако обаче получим разрешение от Брюксел, новата наредба ще бъде спешно променена, за да могат фермерите с изтекъл ангажимент да се вместят в крайния срок за искане на помощ - 15 май. Това обясни пред "Сега" Александър Атанасов, експерт от Дирекция "Развитие на селските райони" в земеделското министерство. Парите ще дойдат от мярката за агроекология от стария програмен период.

За засегнатите 270 производители са нужни под 4 млн. лв., обясни Албена Симеонова от Българска асоциация "Биопродукти". Според нея всички останали страни членки на ЕС са намерили начин да подпомагат сектора, включително и с национални схеми. "Отговорът, който чакаме от ЕК, е частично решение. Остава проблемът за около 1000 нови производители", допълни Веселина Ралчева от асоциацията. Беше ни обещано, че ще има частичен прием към септември, но е важно това да се доведе до край, тъй като трябва да се промени действащата нормативна база, каза още Ралчева.

Средствата, предвидени за биоземеделие в новия програмен период 2014 - 2020 г., са 103 милиона лева. Още 290 млн. евро са заложени в мярката "Агроекология и климат".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.