1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Над 150 млн. евро са предвидени за подпомагане на биологичното производство

Над 150 млн. евро са предвидени за подпомагане на биологичното производство

Секторът е приоритетен в политиката на аграрното ведомство

Национална кръгла маса на тема „Производство и маркетинг на български биопродукти“ се проведе в София. Домакин на форума и съорганизатор бе Българската стопанска камара. Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев откри дискусията, като постави акцент върху контрола на биологичното производство. 

От 2009 година до сега биопроизводството у нас е нараснало повече от 10 пъти, стана ясно на форума. Над 150 млн. евро са предвидените средства за пряко подпомагане на сектор „Биологично производство“ през новия програмен период, припомни зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. И подчерта, че секторът е приоритетен в политиката на аграрното ведомство. От браншовите организации поискаха повече конкретика за финансовите инструменти на подпомагане на сектора. По мерките 4 и 11 от Програмата за развитие на селските райони средствата са в тази посока, отговори зам.-министър Грудев.

Според него най-важното е да не бъде изкривена философията на биологичното производство и контролът върху недобросъвестните търговци и производители да бъде ефективен. В тази посока МЗХ очаква конкретни предложения от неправителствените организации.

Гледайте подробности в новините по телевизия Агро ТВ.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.