1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Над 80% от столичани се страхуват, че в България има риск от неконтролирано разпространяване на ГМО

Над 80% от столичани се страхуват, че в България има риск от неконтролирано разпространяване на ГМО

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева проведе близо двучасова среща с представители на БАН

Повече от 80% от живеещите в София следят дебатите по промените в Закона за генно-модифицираните организми (ГМО). Приблизително 18 на сто пък следят всичко по темата. Това показва проучване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ), извършено през февруари. В допитването са участвали 600 столичани, а изследването е поръчано от председателя на парламента Цецка Цачева предаде Dariknews.bg. 70% от софиянци смятат, че рисковете от ГМО са повече от ползите. Отново мнозинството от 82% се страхуват, че в България има риск от неконтролирано разпространяване на ГМО.

На 1 март председателят на Народното събрание Цецка Цачева проведе близо двучасова среща с представители на Българската академия на науките (БАН). Обединихме се около тезата, че на този етап, без да има категоричен извод и доказателства от научните среди за влиянието на тези организми върху човека и природата, е недопустимо те да се отглеждат в околната среда, каза Цачева. Тя допълни, че в закона, който предстои да бъде приет, подобна правна възможност ще бъде изключена.

При изменение и допълнение на Закона за ГМО, народните представители ще се съобразим с мнението, което е изказано от неправителствените организации и становищата на учените. Но категорично заявявам, че националните ни  интереси по отношение запазване чистотата на природата на България от генно-модифицирано организми няма да бъде нарушена, обясни още председателят на НС.

Опасенията на хората от ГМО са доминирани от неяснота за дългосрочното въздействие върху човешкото здраве, както и от опасенията, че е възможно да консумираме храни с ГМО, без да знаем за това. Повечето столичани настояват спешно законово да се регламентират задължителни обозначения върху етикетите на храните за съдържание на ГМО в тях. Гражданите считат, че становището по въпросите, свързани с ГМО, трябва да бъде взето с помощта на учени-експерти, които правят изследвания в тази област и следят световните тенденции по темата. Респондентите очакват от учените да изготвят общовалидна и принципна позиция по отношение на политиката за ГМО в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.